Разследват срутването на сграда в Прага
Разследват срутването на сграда в Прага / снимка: БГНЕС
Българският посланик в Прага Здравко Попов
22186
Българският посланик в Прага Здравко Попов
Разследват срутването на сграда в Прага
  • Българският посланик в Прага Здравко Попов
  • Разследват срутването на сграда в Прага

Районът на сграда, която се срути в петък в Прага, все още е отцепен. Продължава разчистването на отломките, но все още няма официална информация за броя на загиналите и тяхната националност. Чешките медии съобщават, че е възможно под развалините изобщо да няма затрупани хора. Това каза пред Дарик посланикът ни в Прага Здравко Попов

"Имало е един работник, който е избягал по време на срутването. Той е подал тази информация, че може под развалините да има още работници. Още нищо не е доказано, намерени са само две каски. Продължава разчистването на района", разказа посланик Попов. Той заяви още, че е установена фирмата, която се е занимавала с ремонта. Тя е с испански собственици, но е регистрирана в Чехия и се ръководи от чеха Даниел Рада.

"Институциите и полицията засега не се ангажират с никаква конкретна информация, включително дали изобщо има затрупани хора. Вероятно за българи не става дума, но докато не се констатира всичко, никой не може да се ангажира", каза още Попов.  

Чешката полиция започна да разследва причините за рухналата сграда. Две са основните версии - едната, че при започналия основен ремонт са били засегнати носещи стени на първите етажи, а според другата това е станало на горните етажи.

"Срутването е вътре в самата сграда, чиято фасада е здрава и няма видими белези за случилото се", разказа за Дарик Ели Мандаджиева от Информационен бюлетин "Информ" на Българския-културно просветен клуб в Прага. Тя обясни, че е намерен строителния дневник. По думите й, строежът е нестабилен и са възможно нови срутвания: "От време на време пожарната служба прекъсва, за да може с греди да подсигури сградата, тъй като се оказва, че има доста пропуквания, така че работят много бавно. Продължават същите версии, че вътре има четирима човека, не се знае дали са украинци, или българи, не се знае. Няма нова информация, работата продължава, не се казва докога. Единственото, което казват е, че кучетата по-лесно се ориентират. Полицията търси причината за инцидента".