Размириците в Гърция продължават
Размириците в Гърция продължават / снимка: БГНЕС

Атинският архиепископ Йероним призова за прекратяване на насилието, което продължава в Гърция от събота след убийството на 15-годишния Алексис Григоропулос от полицай в Атина, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Смъртта на момчето е трагедия, която няма да се премахне с палене и рушене. Създалата се ситуация може да бъде преодоляна с общи усилия на цялото общество, на църквата и политическите партии", каза архиепископ Йероним.

Размириците продължиха до късно снощи в Солун, където бе подпален магазин за автомобили и една кола изгоря. Горя пожар и на строителна площадка на метрото, където полицаи бяха принудени да прикриват като жив щит пожарникарите, а след това разпръснаха протестиращите със сълзотворен газ. Атакуван бе и градският полицейски участък, демонстрантите се опитаха да стигнат до министерството за Македония и Тракия, но бяха отблъснати от специалните части.

Съдът в град Лариса предяви вчера обвинения срещу 11 гимназисти, арестувани по време на безредиците в понеделник. Те са обвинени в подпалвачество, кражби, повреждане на чужда собственост до участие в престъпна организация. Същевременно беше създаден комитет за солидарност с арестуваните гимназисти, който поиска да не им бъдат предвявани никакви обвинения.

В сблъсъците в Атина снощи бяха ранени четирима души, като двама от тях са приети в болница. Улиците в близост до Политехниката, която остава окупирана от протестиращи, бяха затворени за движение.

Насилието в Атина по първи преценки е нанесло щети за стотици милиони евро. Според заместник председателя на Националната търговска конфедерация на Гърция Василис Коркидис, само в столицата са изпотрошени 565 магазина, а щетите се оценяват на 200 милиона евро.

Гръцкият министър-председател Костас Караманлис обеща да гарантира сигурността на гражданите и обяви финансова подкрепа за бизнеса, който понесе щети при безредиците.