Японското правителство подаде оставка
Японското правителство подаде оставка / снимка: БГНЕС

Японското правителство на премиера Ясуо Фукуда подаде оставка. Това стана часове преди очакваното обявяване на нов правителствен екип, предаде Франс прес.

Всеки от министрите подаде оставка след кратка среща на кабинета, свикана от Фукуда, съобщи правителственият говорител Нобутака Мачимура. Премиерът благодарил на правителството за досегашната му работа, по-специално за организирането на срещите на Г-8 през юли и на африканските лидери през май.

В японските медии вече изтекоха някои от имената в бъдещия кабинет. Очаква се говорителят му Мачимура да запази поста главен секретар на правителството, втори по важност след премиерския. Нямало да бъде сменен и външният министър Масахико Комура, също като Фукуда привърженик на подобряването на отношенията с Китай.

Буммей Ибуки ще е новият министър на финансите, съобщиха японски телевизии, цитирани от Франс прес. 70-годишният Ибуки в момента е генерален секретар на Либерално-демократическата партия, дясната политическа формация, която управлява в Япония.

За икономическата и фискалната политика се очертава да отговаря друг ветеран на японската политическа сцена и убеден либерал - 69-годишният Каору Йосано, заемал вече същия пост в кабинета от 2005 до 2006 г.

Фукуда реши да назначи бившия си съперник от миналогодишните избори и бивш външен министър Таро Асо на поста генерален секретар на управляващата Либерално-демократическа партия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Таро Асо, който в момента е заместник-генерален секретар на ЛДП и според проучванията е най-популярният политик в Япония, по този начин ще укрепи позициите си на приемник на Фукуда, ако премиерът не успее да се справи с падащия си рейтинг, посочва АП.

Това е първата реорганизация на японското правителство, откакто Фукуда стана премиер миналия септември, отбелязва ИТАР-ТАСС. Чрез рокадите министър-председателят разчита да спре падането на рейтинга на кабинета, коментира агенцията.