Първанов е доволен от политическия диалог с Египет
Първанов е доволен от политическия диалог с Египет / netinfo

България и Египет мога да постигнат ново качество на  отношенията си, защото едната е член на ЕС, а другата играе ключова роля в Близкоизточния мирен процес. Това заяви президентът Георги Първанов пред египетската информационна агенция „Мена”. Първанов е поканил египетския си колега да посети България в най-скоро време. Мубаран е президент на Египет вече 27 години и още не е посещавал България.

Удовлетворен съм от политическия диалог между България и Египет, но не и от развоя на икономическите отношения, каза президентът Георги Първанов, като уточнява че по време на визитата му са набелязани редица мерки, които да активизират тези отношения. На въпрос за Близкоизточния проблем Първанов отговори, че се надява и двете спорещи страни- палестинската власт и Израел да имат необходимостта да спрат насилието и да тръгнат по пътя на диалога.

Запитан кога според него трябва да се изтеглят чуждестранните войски от Ирак държавният глава каза, че не би се ангажирал с дата, но че това зависи от желанието на иракските власти. Според него те трябва да имат икономическа и социална политика, която показва, че промяната е в полза на обикновените хора, а не на определена част на иранското общество.

С коментар на въпрос за иранската ядрена програма Първанов каза, че искането за повече прозрачност в даването на гаранции за развитието на невоенните й аспекти е в интерес на всички държави, включително и на Европа.

Последният ден от официалната си визита В Египет българският държавен глава посети Луксор и посети някои от най-впечатляващите гробници и храмове в долината на царете.