Продължават протестите в САЩ с искане за справедлива присъда за убиеца на Трейвън Мартин
Продължават протестите в САЩ с искане за справедлива присъда за убиеца на Трейвън Мартин / снимка: Gulliver/Getty Images

В редица американски градове хиляди хора участваха в протести в събота срещу оневиняването на американеца Джордж Цимерман, убил цветнокож тийнейджър преди повече от година в щата Флорида, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Участниците в протестите обаче бяха по-малко от очакваното.

Демонстрации имаше в Маями, Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон и други градове. В протеста в Голямата ябълка се включиха и американските цветнокожи изпълнители Бионсе и Джей Зи. Близки на жертвата Трейвън Мартин призоваха протестите да бъдат мирни. Навсякъде демонстрантите изразяваха разочарованието си от оневинителната присъда срещу Цимерман, който пледира в съда, че е действал при самозащита.

"Смъртта на сина ми трябва да донесе промени в нашето общество и да спомогне за анулирането на онези закони, които позволяват някой да бъде убит само защото се е сторил подозрителен на някому", каза в Маями Трейси Мартин, бащата на убития 17-годишен Трейвън. В петък емоционално изказване по случая направи и президентът Барак Обама, който призна, че е можел да бъде на мястото на убития Трейвън преди 35 години.