Преместиха Джохар Царнаев от болницата в затвора
Преместиха Джохар Царнаев от болницата в затвора / снимка: Reuters

Заподозреният за атентата в Бостън Джохар Царнаев беше преместен от болницата в затворнически център в Масачузетс, съобщи говорител на силите на реда по телевизия Си Ен Ен.

19-годишният американец от чеченски произход беше прехвърлен от медицинския федерален център Девънс, на 65 км от Бостън, където беше приет преди една седмица, след като беше тежко ранен при преследване с полицията. Това стана няколко дни след атентата на 15 април, при който загинаха трима души, а 264 бяха ранени.

Срещу Джохар Царнаев беше повдигнато обвинение за използване на оръжие за масово поразяване и той може да бъде осъден на доживотен затвор, отбелязва БГНЕС. Големият му брат, 26-годишният Тамерлан, с когото извърши двойния атентат близо до финала на маратона в Бостън, беше убит при престрелка с полицията миналата седмица. Това стана ден преди арестуването на Джохар, който се укриваше на кораб.

Вчера кметът на Ню Йорк разкри, че двамата братя искали след това да заминат за Ню Йорк, за да извършат атентат на Таймс Скуеър. Планът им се провалил, когато колата им била преследвана, което доведе до смъртта на Тамерлан и арестуването ден след това на Джохар. "Ню Йорк беше следващата им мишена", заяви кметът Майкъл Блумбърг, уточнявайки, че братя Царнаеви смятали да атакуват Таймс Скуеър и "имали възможностите" да извършат нов атентат.