Полетите в Европа са възстановени
Полетите в Европа са възстановени / Reuters

Полетите на гражданската авиация в Европа, които нормално са около 28 500 дневно, са възстановени практически напълно, заяви говорител на Европейската комисия.

Във връзка с кризата със спирането на полетите заради вулканичния облак пепел от Исландия, главните усилия на Европейската комисия сега са насочени да накарат всички авиокомпании да спазват изцяло правата на пътниците. Днес бяха изнесени редица случаи с авиокомпании, особено нискобюджетни като "Райънеър", които не ги съблюдават изцяло.

Тези права не могат да бъдат "нискобюджетни", независимо дали става дума за пътници на редовни или нискобюджетни авиокомпании. Задача да се следи дали правата им се спазват имат националните власти и при нарушения пътниците трябва да се обръщат към тях, отбеляза говорителят.

Идния вторник, когато ще се състои редовно заседание на Европейската комисия, нейният заместник-председател и отговарящ за транспорта Сийм Калас, ръководител на специалната група на комисията заради кризата, ще представи получените от страните в Европейския съюз данни за състоянието на авиационния сектор и за спазването на правата на пътниците. Те ще се вземат предвид при бъдещи молби от авиокомпании за държавна помощ.


Летището в Хелзинки ще бъде отворено за полети до утре вечер, съобщиха финландските служби за въздушен контрол, цитирани от Франс прес.

Отворени са и летищата в северната част на Финландия. Международни полети са разрешени на височина над 31 000 фута (един фут е равен на 30,48 сантиметра).

Норвежките служби за гражданска авиация обявиха, че се вдигат всички забрани за въздушни полети, наложени няколко часа по-рано заради завръщането на вулканичния облак.

Въздушният трафик в Холандия отново е нормален днес, с изключение на някои връзки със Скандинавския полуостров заради затворени летища там, съобщи холандската служба за въздушен контрол.

Хиляда полета са предвидени за днес до и от амстердамското летище Схипхол, както в нормален ден, посочи говорителка на летището, цитирана от АФП. Всички блокирани на летището пътници са отпътували днес следобед, допълни тя.