Плачещият Тинтин - символ на съчувствие към Белгия
Плачещият Тинтин - символ на съчувствие към Белгия / БГНЕС

В хаоса след терористичните атаки в Брюксел разплакано изображение на комиксовия герой Тинтин бързо се превърна в символ на солидарността с Белгия, предаде Асошиейтед прес. Потребители на социалните мрежи по цял свят се хвърлиха към Фейсбук и други мрежи, за да проверят дали са живи техни близки, които са били в района.

В Туитър, Инстаграм и други мрежи беше публикувана рисунка на червенокосия репортер Тинтин и вярното му куче Сноуи, създадени от белгийския художник Ерже.

Белгийски прокурор за разследването

Потребителите обаче споделяха шокирани и натъжени версии на обикновено несломимите персонажи. Комиксите за приключенията на Тинтин са преведен на над 70 езика, а през 2011 г.

Стивън Спилбърг засне филм по комиксите.

Други потребители на социалните медии взеха пример от трагедията с "Шарли ебдо" и използваха хаштага "JeSuisBruxelles" ("АзСъмБрюксел"). След атентата срещу редакцията на парижкия седмичник беше използван хаштагът "АзСъмШарли".

Нападенията в Брюксел са дело на бойци, свързани с Абдеслам, смятат US агенции

След днешните атентати Фейсбук активира бутона "safety check" ("Проверка за безопасност"), който дава възможност на потребителите да успокоят близките и приятелите си, че са добре.

Всичко за атентатите в Брюксел четете тук

Опцията беше използвана неотдавна след големи наводнения и земетресения, както и след терористични нападения.

Източник: БТА