Пиратите не са искали откуп за българските моряци
Пиратите не са искали откуп за българските моряци / cнимка: Reuters

Сомалийските пирати все още не са се свързали с властите и не са поискали откуп. Едва ли обаче развръзката ще настъпи по-рано от февруари догодина. Това прогнозираха за Нова телевизия от мисията на Европейския съюз за противодействие на сомалийските пирати.

Освен петимата българи на борда на похитения в понеделник британски химически танкер "Сейнт Джеймс Парк" са и още 21 души от осем националности. Сред тях има  руснаци, румънци, поляци, филипинци, турци.

До два, максимум три дни се очаква похитеният на 700 мили от брега танкер да достигне сушата. Едва тогава похитителите ще предявят исканията си за откуп към компанията-собственик. Поне така процедират обикновено, заяви пред Нова телевизия говорителят на антипиратската мисия. По негови сведения похитените моряци не са подложени на тормоз или мъчения.

Според британския вестник "Таймс" похитителите на танкера "Сейнт Джеймс Парк" са от клана Хауие. Наскоро от престъпната групировка отвлекли британска съпружеска двойка и за свободата й поискали 7,145 млн. долара.

На 29 декември петима български моряци - Светозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Стефан Ангелов, Ивайло Русев, бяха отвлечени от сомалийски пирати като част от екипажа на химическия танкер „Сейнт Джеймс Парк". Четирима от моряците са от Варна, а петият е от Русе. Общо 26 души наброява екипажът на кораба, капитанът е руски гражданин.

Помощник-капитанът на кораба е българин, а Светозар Тенев е готвачът на плавателния съд. Останалите трима наши сънародници са фитери и бластьор. Пиратите са нападнали плавателния съд снощи след 19.00 часа в района на Аденския залив. "Сейнт Джеймс Парк" е плавал от испанското пристанище Тарагона към Тайланд. На борда на плавателния съд има химикали, които не са взривоопасни. Корабът е под британски флаг, а операторът на плавателния съд е индийската фирма „Релиънс индъстрис".