Париж обмисля да предостави на сирийските бунтовници комуникационни средства
Париж обмисля да предостави на сирийските бунтовници комуникационни средства / снимка: Reuters, архив

Франция обмисля да достави на сирийските бунтовници средства за комуникация, които ще им помогнат в борбата им срещу силите на режима на Башар Асад, заяви френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес.

"Обмисляме да дадем не оръжия, а допълнителни средства за комуникация на бунтовниците. Американците вече го направиха, може и ние да го направим", каза дипломат номер едно в интервю за радио "Франс ентер".

Той увери, че се водят дискусии с Русия по сирийския въпрос, за да се подготви периодът в Сирия след Башар Асад.

"Руснаците днес също не са привързани към личността на Башар Асад. Те виждат, че той е тиранин и убиец. Но се притесняват кой ще заеме мястото му, ако той бъде свален. По този въпрос се водят разговори", добави министърът.

Той спомена и за възможността за конференция за Сирия, която да се състои на 30 юни в Женева, предаде Франс прес. Тази конференция ще доведе до създаването на нова контактна група за Сирия, за която настоява Кофи Анан, смята Фабиюс. Той посочи, че разговори по сирийския въпрос и за евентуална конференция в Женева ще има на срещата на върха на Г-20 в Лос Кабос, в Мексико, предава БТА.

Междувременно в отговор на изразената от САЩ тревога, че Русия праща военни хеликоптери в Сирия, Москва заяви, че не е извършвала нови доставки на бойни хеликоптери и че единственото, което е правила, е да ремонтира доставени преди време вертолети, предаде Франс прес.

Не е извършена нито една нова доставка на руски бойни хеликоптери в Сирия, заяви в комюнике руското външно министерство, подчертавайки, че Москва само е ремонтирала машини, доставени преди години на Сирия. Военното сътрудничество със Сирия се свежда до оръжия, които са за отбрана, допълва министерството.

По-рано тази седмица американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че САЩ са обезпокоени от сведения, че руски бойни хеликоптери се изпращат в Сирия и обвини Москва, че лъже за оръжейните си доставки. Вчера вечерта обаче говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд призна, че Русия само връща на Сирия ремонтирани военни хеликоптери, а не й доставя нови, предаде Асошиейтед прес.