Никарагуанските католици започват 2024 г. след новината за ареста на 14 свещеници и двама семинаристи в края на 2023 г. Ватикана и Съединените щати реагираха на тази мярка на правителството на Даниел Ортега.

Това съобщава журналистът на Voice of America (VOA), Доналдо Хернандез в своя репортаж от Сан Хосе.

В Никарагуа 14 свещеници, включително епископ, посрещнаха 2024 г. в затвора след полицейска операция, проведена от правителството в последните дни на 2023 г., както беше потвърдено от епископ Силвио Баес, член на Епископската конференция на Никарагуа, предава VOA.

„Свещениците са били отвлечени“, казва Силвио Баез, епископ в Съединените щати.

Епископът използва термина “отвличане”, тъй като властите в Никарагуа не са споменавали публично за 14-те задържани божии служители. Нито за двамата семинаристи, също арестувани през месец декември.

„Много от тях са болни, с хронични заболявания и трябва да приемат ежедневно лекарства, за да могат да поддържат приемливо здраве“, посочва Баес.

Масовото задържане на религиозни хора е безпрецедентно в Никарагуа, поради което папа Франциск се възползва от първата си литургия за 2024 г., за да коментира темата.

„Следя с тревога всичко, което се случва в Никарагуа, където епископи и свещеници са лишени от свобода“, казва папа Франциск.

В момента има 17 католически, религиозни граждани, задържани в Никарагуа. Епископ Роландо Алварес е арестуван през август 2022 г., осъден на 26 години за предполагаема държавна измяна.

„Властите в Никарагуа задържаха епископ Роландо Алварес за 500 дни. Той е в изолация и без независима оценка на условията му в затвора. Той и всички тези несправедливо задържани заслужават да бъдат освободени незабавно и безусловно“, казва Брайън А. Никълс, заместник-държавен секретар на Съединените щати.

Папа Франциск и други участници в международната общност изразиха загриженост за постигане на диалог с правителството на Никарагуа за освобождаване на затворниците, съобщава VOA.
Voice of America/Vesti.bg