Отвориха черната кутия на сваления руски бомбардировач
Отвориха черната кутия на сваления руски бомбардировач / БГНЕС

Черната кутия на сваления миналия месец от турски изтребител над Сирия руски военен самолет Су-24 бе отворена в Москва в присъствието на представители на медиите, на чужди дипломати и експерти, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес. Предварителният оглед показа, че модулът на паметта на записващото устройство е повреден. Не е ясно обаче кои от записаните данни са изгубени, отбелязва АП.

Путин обясни как е възникнала Ислямска държава в Сирия

Отварянето бе показано в едночасово пряко излъчване по тв канала "Русия 24". Специалистите използваха отвертки, чук, бормашина и обикновена прахосмукачка. Заместник-шефът по безопасността на полетите на руската военна авиация Сергей Байнетов каза, че журналистите са станали свидетели на "свeтая светих" при разследването на самолетна катастрофа. С цел максимална откритост и прозрачност при разследването руските власти поканиха британски, китайски и индийски дипломати да присъстват на отварянето на черната кутия.

Путин предупреди Анкара, че няма да прости "стрелбата в гръб"

Заместник-командващият руските военновъздушни сили генерал-лейтенант Сергей Дронов каза пред журналистите, че Москва е поканила 14 страни да изпратят свои експерти, за да изследват черната кутия на самолета, но само британски и китайски експерти са се съгласили да изследват данните от записващото устройство.

Кутията бе показана на журналистите, при което Дронов обърна внимание, че боята върху винтовете й е непокътната, което показва, че устройството не е било отваряно и се изключва всякаква манипулация. Кутията е в състоянието, в което е била намерена на мястото на падането на самолета, посочи той. Русия настоява, че информацията от черната кутия ще докаже твърдението на Москва, че бомбардировачът не е нарушавал турското въздушно пространство при трагичния инцидент на 24 ноември. Турция пък твърди, че е свалила руския бомбардировач, след като той за 17 секунди е навлязъл в турското въздушно пространство.

Инцидентът, при който бяха убити един пилот и руски морски пехотинец от изпратения спасителен екип, обтегна традиционно топлите руско-турски отношения, а Москва веднага наложи икономически санкции на Анкара, отбелязва Асошиейтед прес.

Дронов каза, че данните от записващото устройство ще бъдат огласени в понеделник.

Източник: БТА