Отново сблъсъци в Атина
Отново сблъсъци в Атина / снимка: БГНЕС

Сблъсъци избухнаха късно снощи около Политехниката в Атина след митинга, организиран от младежите, окупирали учебното заведение в квартал Ексархия, където на 6 декември 15-годишният Алексис Григоропулос бе прострелян смъртоносно от полицай. След митинга-бдение, в който според Ройтерс са участвали над 600 души, младежите започнаха да хвърлят камъни и коктейли Молотов по силите на реда и подпалиха кофи за боклук.

Частите за борба с безредиците, намиращи се постоянно в квартала, където от десетилетия анархисти нападат полицейски патрули, отвърнаха със сълзотворен газ, за да разпръснат младежите и те отново са скриха на територията на Политехниката, където полицията няма право да влиза без разрешение на ректората.

По данни на телевизия Антена, към гръцките анархисти са се присъединили техни съмишленици от европейски страни, специално пристигнали в Атина. Трима фотографи са пострадали при сблъсъците.

Вечерта анархисти подпалиха в квартал „Колонаки”, в центъра на столицата, две скъпи леки коли и хвърлиха бутилки със запалителна смес в сградата на компанията "Тиресиас", която осигурява кредитни данни на банките и финансовото министерство.

Пожарът бе потушен, но офисите на компанията, където се съхранявали списъци на неизправни длъжници по кредити и кредитни карти, са унищожени. Полицията съобщи, че при протестна акция по-рано през деня в центъра на Атина са задържани трима души, които се опитвали да се промъкнат до коледната елха пред парламента и да я подпалят.

В Солун за кратко младежи завзеха четири радиостанции и сградата на централния кинотеатър "Олимпион".