Осъдиха доживот убиеца на британски войник, намушкан в Лондон посред бял ден
Осъдиха доживот убиеца на британски войник, намушкан в Лондон посред бял ден / снимка: БГНЕС, архив

Мъж, обвинен за убийството на британски войник, намушкан с нож миналата година посред бял ден в Лондон, беше осъден на доживотен затвор, предадоха световните агенции.

29-годишният Майкъл Адеболаджо, приел исляма и вдъхновяващ се от терористичната мрежа Ал Кайда, уби на 22 май британския войник Лий Ригби. В убийството му помагаше приелият също исляма 22-годишен британец Майкъл Адебовале, който получи 45-годишна присъда. Вината на двамата беше призната през декември.

По време на нападението срещу британския войник двамата го бяха бутнали първо с кола, а после го бяха наръгали с нож пред погледа на ужасените минувачи на улица в Лондон. Някои от очевидците дори бяха заснели убийството с камери на мобилните си телефони.

Присъдите на Адеболаджо и Адебовале бяха обявени днес в тяхно отсъствие, тъй като те влязоха в пререкание с надзирателите си и трябваше да бъдат върнати в затворническите килии, предава БТА.

Убийството породи вълна от антиислямски протести във Великобритания, припомня Ройтерс. Двамата подсъдими не признаваха вината си и твърдяха, че убийството е било част от водената от тях война в името на Аллах и в отговор на войните, които западни страни водят в Ирак и Афганистан.