/ БГНЕС
Ръководителят на Върховния комисариат на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за "незабавното и безусловно освобождаване" на президента на Нигер Мохамед Базум, предаде Франс прес.

"Шокиран и натъжен съм от опита за завземане на военната власт в Нигер и го осъждам най-категорично. Трябва да бъдат положени всички усилия за възстановяване на конституционния ред и правовата държава", казва той в изявление, изпратено на медиите.

Президентът на Нигер е отстранен, армията обяви, че взима властта

"Президентът Мохамед Базум трябва да бъде освободен незабавно и без предварителни условия и сигурността му трябва да бъде гарантирана. Членовете на неговото правителство и техни близки, задържани произволно, също трябва да бъдат освободени незабавно и без предварителни условия", добави Тюрк. Той призова всички страни в конфликта "да се въздържат от всякакво насилие и да зачитат правата и свободите на всички".

Мохамед Базум
Мохамед Базум БГНЕС

"В интерес на целия народ на Нигер е важните демократични постижения, постигнати през последните години, да бъдат защитени и запазени", подчерта представителят на ООН.

Брюксел също поиска незабавното освобождаване на задържания в Ниамей президент Базум. "Европейският съюз иска незабавното освобождаване на президента Базум, на семейството и на антуража му", подчерта говорителката на европейската дипломатическа служба Набила Масрали. Тя заяви, че 27-те страни членки са готови да участват в усилията за "намиране на мирно решение на този опит за държавен преврат".

И Руската дипломация призова за "конструктивен и мирен диалог" в Нигер, и изрази надежда за "бързо освобождаване" на президента на африканската страна Мохамед Базум.

"Очакваме бързото освобождаване на президента Базум", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя призова двете страни "да се въздържат от употреба на сила и да решат всички спорни въпроси чрез мирен и конструктивен диалог".

"Надяваме се на бързо разрешаване на тази вътрешнополитическа криза", подчерта тя.

Египет следи с голямо безпокойство развитието на ситуацията в Нигер и подчертава, че е заинтересован "от запазването на сигурността и стабилността на братската република, както и от запазването на конституционния строй и демократичната система в страната", се казва в изявлението на външното министерство, цитирано от ТАСС.

Бунтовниците в Нигер забраниха дейността на политическите партии. Забраната ще бъде в сила до второ нареждане, заяви по националната телевизия техният лидер полковник Амаду Абдраман.
БТА