Оланд предупреди, че предстои дълга война с тероризма по цял свят
Оланд предупреди, че предстои дълга война с тероризма по цял свят / БГНЕС

Борбата с тероризма "е война, която ще се води дълго и не само в няколко страни, а в целия свят, и всеки трябва да е загрижен" за изхода й, каза президентът на Франция Франсоа Оланд на траурна церемония днес в Елисейския дворец в памет на двамата полицейски служители, убити в понеделник вечерта от ислямистки терорист, предаде ТАСС.

Мъж уби полицай и жена му край Париж, Ислямска държава пое отговорност

В двора на сградата на френското вътрешно министерство в Париж също се състоя траурна церемония, на която присъстваха президентът Оланд и премиерът Манюел Валс, министри и роднини на загиналите. Паметта на жертвите бе почетена с минута мълчание. Прозвуча и националният химн - Марсилезата, в която има строфа за "враговете, заклали нашите синове и жени".

Убиецът на френския полицай е предавал на живо нападението във Фейсбук

Заместник-комисар Жан-Батист Салвен и партньорката му Жесика Шнейдер, също полицейски служител, бяха жестоко убити от терориста Лароси Абала в дома им в Манянвил, а тригодишният им син стана свидетел на трагедията.

Казньов за убийството на полицай край Париж: Жалък акт на тероризъм

"Това убийство хвърли в ужас хората", каза вътрешният министър Бернар Казньов. Той подчерта, че "борбата с тероризма е главна борба на епохата, главна борба на демокрацията".

Премиерът Манюел Валс заяви, че Франция прави всичко по силите си, за да предотврати терористичните актове, но ще има още такива. Той добави, че разузнаването и полицията са осуетили 15 заговора за нападения от 2013 г. досега и че службите водят непрестанна борба за откриването на потенциални терористи.

"Трябва да дадем на жандармерията, полицията и на разузнаването всички средства, от които се нуждаят. Но ние ще преживеем още атаки, защото сме изправени пред една терористична организация, която отстъпва в Сирия и Ирак, а това рефлектира върху нашите страни под най-различни форми, за да се всяват страх и разделение", каза премиерът, цитиран от френски електронни издания.

"Още невинни хора ще изгубят живота си", прогнозира той.

Траурни церемонии с едноминутно мълчание се състояха днес във всички полицейски комисариати на Франция.

Източник: БТА