Мъж уби полицейски началник и партньорката му в предградие на Париж, преди да бъде ликвидиран от командоси, предадоха световните агенции, като се позоваха на френските власти.

Нападателят пробол няколко пъти смъртоносно с нож 42-годишен висш полицай, който се прибирал вкъщи в Манянвил, на около 55 километра западно от столицата на Франция. След това той взел партньорката на убития полицай и техния син за заложници в собствения им дом.

Нападателят е бил застрелян от командоси, които нахлули в жилището.

Полицаите от спецчастите открили вътре мъртва жена, по всяка вероятност партньорката на убития полицейски началник, която също работела за френското министерство на вътрешните работи, и 3-годишния им син, който е в шок, но невредим.

Ислямска държава е изпратила още джихадисти в Европа

"Ислямска държава" пое отговорност за убийството на полицая и партньорката му, предаде Ройтерс, като се позова на свързаната с джихадистката групировка информационна агенция Амак. Тя цитира източник от ИД да казва, че боец на джихадистката групировка е убил заместник-началника на полицейския участък в град Ле Мюро и неговата жена.

Нападателят казал при преговорите с полицията, че е от "Ислямска държава", предаде Франс прес, като се позова на изявление прокуратурата на френската столица.

Свидетели разказали, че мъжът викал "Аллах акбар" (Аллах е велик), нахвърляйки се с нож на 42-годишния полицай в Манянвил, на около 55 километра западно от Париж.

Схемата на Ислямска държава за атентати в Европа

Източник, близък до разследването, съобщи за Франс прес, че убиецът е 25-годишният Лароси Абала, осъждан през 2013 г. за участие в джихадистка мрежа, свързваща Франция и Пакистан.

Заедно с още седем души Абала бил осъден на три години затвор, от които шест месеца условно, за "участие в престъпен сговор за подготовка на терористични актове" и по-конкретно за подпомагане на ислямистки радикали да заминават за Пакистан. Мъжът бил от Мант ла Жоли, на около 60 км западно от Париж.

Той е бил разследван и за сирийска джихадистка връзка.

Ислямска държава готви вълна от атентати във Франция

Франция, подобно на други страни в Европа, стана последно време сцена на вълна от джихадистки атаки, отбелязва Асошиейтед прес. Една от предпочитаните мишени на извършителите на такива нападения, често въоръжени с ножове, са полицаи и военни.

Разследването на случая е поверено на антитерористичното звено на съдебна полиция и на вътрешното разузнаване, Генералната дирекция за вътрешна сигурност. Френският президент Франсоа Оланд обеща двойното убийство да бъде изяснено напълно, предаде още Франс прес, като се позова на комюнике на Елисейския дворец. Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов ще посети полицейските участъци в района на престъплението, а Оланд ще свика заседание в президентството.

Източник: БТА