Убиецът на френския полицай е предавал на живо нападението във Фейсбук
Убиецът на френския полицай е предавал на живо нападението във Фейсбук / БГНЕС

Извършителят на нападението край Париж, при което бяха убити двама служители на полицията, е заснел видеоклип по време на атаката, заявиха френски служители, цитирани от Асошиейтед прес.

Нападателят публикувал видеоматериала във Фейсбук Лайв - услуга на социалната мрежа за излъчвания на живо, каза един от служителите. От видеото става ясно, че в даден момент от нападението мъжът се поколебал какво да прави с 3-годишното дете на убитата двойка, което останало живо, разказва един от източниците, пожелали анонимност. Профилът на нападателя във Фейсбук е блокиран.

Мъж уби полицай и жена му край Париж, Ислямска държава пое отговорност

Видеото с нападението беше изтеглено от социалната мрежа 11 часа след като беше качено там. То е било изгледано от 98 души, преди да бъде свалено от мрежата. Сред зрителите е бил и журналистът на френската телевизия Ер Еф И Давид Томсон, предаде Франс прес.

Той разказва, че във видеото нападателят, който беше идентифициран като Лароси Абала, е бил много спокоен и усмихнат. Той казал: "Ще превърнем Евро 2016 в гробище", разказва Томсон.

Казньов за убийството на полицай край Париж: Жалък акт на тероризъм

Журналистът, който е автор на книга със заглавие "Френските джихадисти", допълва, че акаунтът на нападателя е бил открит под псевдонима Мохамед Али. Във видеозаписа, качен в акаунта, нападателят се врича във вярност на Абу Бакр ал Багдади, лидер на "Ислямска държава". После се обръща към мюсюлманите и им казва, че джихадът е задължителен за тях, защото чрез него те ще се защитават.

Видеото е заснето в дома на жертвите на Лароси, който казва, че е убил полицай и жена му. После призовава да се атакуват полицаи, журналисти, публични фигури, надзиратели в затворите и рапъри. Във видеото са упоменати и десетина публични фигури, които трябва да бъдат нападнати, разказва Томсон.

Акаунтът на Лароси Абала е имал 160 последователи. Във видеото той се обръща към тях и към познати от групировката "Ислямска държава" с призив да публикуват изявление за поемане на отговорност за нападението, което той е извършил. Това обяснява и бързо разпространеното от близката до ИД агенция "Амак" изявление за поета отговорност от ИД.

Журналистът Томсон разказва, че в акаунта си във Фейсбук нападателят е качил и снимки на своите жертви.

Двама арестувани във връзка с двойното убийство във Франция

Лароси Абала е имал списък с потенциални мишени на атаки, сред които публични фигури, журналисти, полицаи и рапъри, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс. Той не посочи конкретни имена в списъка, който бил открит при претърсване на дома на убиеца.

Прокурорът добави, че трима души са задържани за разпит във връзка с убийството на полицейския началник, предаде Ройтерс. Моленс каза, че Лароси Абала е бил подслушван, но това подслушване не е открило риск той да премине към насилие, предаде Франс прес.

Лароси Абала се е врекъл във вярност към лидера на групировката "Ислямска държава" преди три седмици, съобщи още Моленс. В преговори с полицаите, предприели операция срещу него след убийството на полицейския началник и неговата жена, нападателят е казал, че е мюсюлманин, спазва правилата на рамазана и се е врекъл във вярност към "Командира на вярващите от Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади".

Нападателят е знаел, че жертвата му заема висш полицейски пост, продължи прокурорът. Той е обяснил в преговорите с полицията, че е извършил убийството в отговор на призив на шефа на ИД да бъдат убивани неверниците в техните домове заедно със семействата им.

Казньов за убийството на полицай край Париж: Жалък акт на тероризъм

Мъжът, обявил се за член на "Ислямска държава", уби полицейски началник и партньорката му в предградие на Париж, преди да бъде ликвидиран от командоси. Източник, близък до разследването, съобщи за Франс прес, че убиецът е 25-годишният Лароси Абала, осъждан през 2013 г. за участие в джихадистка мрежа, свързваща Франция и Пакистан.

Нападателят пробол няколко пъти смъртоносно с нож 42-годишен висш полицай, който се прибирал вкъщи в Манянвил, на около 55 километра западно от столицата на Франция. След това взел партньорката на убития полицай и техния син за заложници в собствения им дом.

Полицаите от спецчастите открили вътре мъртва жена, по всяка вероятност партньорката на убития полицейски началник, която също работела за френското министерство на вътрешните работи, и 3-годишния им син, който е в шок, но невредим.

Източник: БТА