Очаква се днес да бъдат изпълнени всички полети над Европа
Очаква се днес да бъдат изпълнени всички полети над Европа / Reuters

Въздушният трафик днес в Европа на практика ще бъде напълно възстановен, обяви снощи Европейската агенция за контрол на въздухоплаването - Евроконтрол, цитирана от световните агенции.

"За четвъртък се предвижда да бъдат изпълнени на практика 100 процента от полетите над Европа", се подчертава в комюнике на Евроконтрол. "Всички 338 трансатлантически полета ще бъдат изпълнени по разписание". В съобщението на Евроконтрол също се отбелязва, че днес цялото въздушно пространство над Европа "ще бъде отворено на височина над 20 000 фута (6000 метра). Под тази височина остават затворени някои зони над Финландия и Северна Шотландия.

Дейността на парижкото летище "Роаси - Шарл де Гол" днес се нормализира след редица дни на парализа, предизвикана от облака от вулканична пепел, идващ от изригналия вулкан в Исландия, предаде Франс прес. Има само малки нарушения при полетите за Великобритания, допълни източник от ръководството на летището без да може да уточни причините за тези нарушения, уточни АФП.

Парижките летища "Роаси - Шарл де Гол" и "Орли" поемат 60 на сто от френския въздушен трафик. Вчера властите обявиха, че френското пространство "изцяло е отворено", но пълното нормализиране на трафика би могло да отнеме още два три дни за полетите на средни разстояния. Близо 43 000 французи все още бяха блокирани в чужбина вчера вечерта в очакване да бъдат превозени, отбелязва АФП.

Редица летища в южната и северната част на Швеция, както и в югозападните райони на Норвегия остават днес затворени до нови разпореждания заради върналия се облак от вулканична пепел от Исландия, съобщиха властите, контролиращи гражданската авиация, цитирани от Франс прес.

Дания обяви днес, че цялото й въздушно пространство отново е свободно, след като отмени всички ограничения, допълва АФП, цитирайки Навиеър, организацията за контрол на въздушния трафик.

Въздушният транспорт постепенно се възобнови в летищата на Великобритания и снощи достигна 80 процента от обичайното си равнище, предаде Франс прес. Вчера към 17.00 ч. по Гринуич (20.00 ч. българско време) във Великобритания са кацнали 2600 самолета, което е около 80 процента от нормалното равнище на въздушния трафик, съобщи компанията за контрол на въздушния трафик "Натс", след като британското въздушно пространство бе затворено в продължение на шест дни заради облак вулканична пепел. В лондонското летище Хийтроу, което е първото в света по брой на пътници от международни полети самолетният трафик вчера е достигнал едва 58 процента от нормалното равнище.

Властите призоваха към търпение блокираните пътници и ги предупредиха, че ще е нужно известно време преди пълно завръщане към нормалната ситуация, тъй като самолетите и екипажите са непланирано разместени по други летища.

Европейската комисия обяви, че е започнала анализ на възможността страните от ЕС да отпуснат помощи на националните си въздушни превозвачи, чиито общи загуби от кризата превишават 1 милиард евро.