Навършва се една година от опустошителните земетресения в Югоизточна Турция. 

"Много е трудно. Иска ми се просто да бяхме загубили домовете си. Веднъж изгубен животът не се връща. Повече от 50 000 души загинаха при земетресението, а милиони бяха разселени", казва Хулия Ариямин, оцеляла от земетресението в Турция. 

Земетресението е било масивно, но голяма част от смъртните случаи и загубите на имущество е можело да бъдат предотвратени, твърдят експерти. Турция има строителни кодекси срещу земетресения, които невинаги са били спазвани на фона на строителния бум. Друг основен проблем е, че тези сгради, които са построени след 2000 г., трябва да са устойчиви на земетресения, но голяма част от изпълнителите не са направили това.  

Минута мълчание: Една година от унищожителните земетресения в Турция

Правителството е обещало да построи стотици хиляди нови домове за хората, но досега са предоставени само десетки. Семействата казват, че никога не могат да възстановят загубеното.

Фондюк Асгюл е загубила дъщеря си, зет си и четирите им деца при земетресението. "Не бих ги заменила, ако ми дадете и света, повярвайте ми. Толкова е тежка болката ми", споделя тя. 

Оцелелите разказват, че не могат да забравят ужаса, на които са станали свидетели.

"Видяхме тела едно до друго в редица. Видяхме как изваждат тела от развалините, които чакаха помощ три дни, но не можаха да я получат", разказват те за ужасяващата гледка.

Араяман казва, че се надява да се настани в ново жилище, построено от правителството.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)