Обама спечели и Северна Каролина
Обама спечели и Северна Каролина / снимки: БГНЕС

Северна Каролина стана поредният щат, който Барак Обама "открадна" от Републиканската партия на президентските избори в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Според данни на агенцията Обама печели 15-те електорални гласа от щата, тъй като вече няма достатъчно непреброени бюлетини, за да може Джон Маккейн да навакса изоставането си от 13693 гласа.

С това броят на гласовете за Обама в Избирателната колегия на САЩ стават 364 – близо 100 повече от необходимите 270 за номинацията за Белия дом. Джон Маккейн има 162 електорални гласа. Мисури е единственият щат, в който все още не е ясен изходът от президентската надпревара, отбелязва АП.

Докато резултатите от изборите в САЩ станат напълно готови, новоизбраният президент вече проведе редица телефонни разговори със някои световни лидери. Вчера френският президент Никола Саркози обсъди по телефона с Барак Обама основните международни въпроси, сред които финансовата криза, предаде Франс прес. По време на разговора двамата лидери са се съгласили да се срещнат в най-близко бъдеще.

Израелският премиер в оставка Ехуд Олмерт пък обсъди с Барак Обама необходимостта да се даде тласък на мирния процес с палестинците, като същевременно се гарантира сигурността на Израел. Двамата са обсъдили и дългогодишното приятелство между САЩ и Израел и необходимостта то да бъде запазено и подсилвано, гласи израелското комюнике.

Канадският премиер Стивън Харпър е обсъдил с Обама глобалната финансова криза, както и стабилното приятелство между Канада и САЩ в телефонен разговор, съобщи Асошиейтед пре. Двамата лидери са разговаряли за предстоящата среща на върха във Вашингтон и значението й за справяне с финансовата криза. Обама и Харпър са се съгласили да поддържат и надграждат силните отношения между двете страни. 

Барак Обама заяви в телефонен разговор с японския премиер Таро Асо, че е разбрал, че в Япония има град, който носи същото име като неговата фамилия и затова изпитва специални чувства към страната на изгряващото слънце, предаде ИТАР-ТАСС. В разговора си двамата лидери са се съгласили да поддържат и засилят отношенията си и да си сътрудничат още по-тясно за изход от финансовата криза и по отношение на политиката към Северна Корея и Афганистан.

Новоизбраният американски президент е разговарял още с премиера на Австралия Кевин Ръд, с германския канцлер Ангела Меркел, с мексиканския президент Фелипе Калдерон и с държавния глава на Южна Корея И Мюн-бак, съобщава БТА, позовавайки се на световните информационни агенции.

Предстои новоизбраният американски президент да даде първата си пресконференция, която ще започне в 19.30 ч. по Гринуич днес след среща със своя екип от икономически съветници, предаде Ройтерс.

Докато на Обама тепърва му предстоят редица срещи, разговори и пресконференции, то медиите не спират да публикуват любопитни новини около личността му.

Асошиейтед прес съобщава за пенсионер от щата Вашингтон, който дал 1700 долара за 10 000 копия от броя на местен вестник след избирането на Барак Обама за президент в САЩ с надеждата да натрупа печалба, ако изданието се превърне в колекционерска рядкост. 67-годишният Томас Болдуин си купил 10 000 копия от броя на местния вестник "Белингам хералд" от деня след изборите. На първата му страница има снимка на новоизбрания президент на САЩ и заглавие "Обама спечели". Пенсионерът се надява, че може да натрупа печалба един ден, ако този брой се превърне в колекционерска рядкост.

Обама стана част и от европейските музикални награди на MTV в британския град Ливърпул. Обамаманията се сблъскала с Бийтълманията на церемонията по връчването на наградите, съобщава АП. Отсъстващият новоизбран президент на САЩ бил почетен на церемонията – водещата Кейти Пери, която получи наградата за най-добър нов изпълнител, носеше рокля с лика на Обама и надпис: "Може би европейците отново ще ни заобичат". Другият водещ Джарет Лето от "30 секъндс ту Марс" носеше тениска на Обама и призова 10-те хиляди в публиката да извикат "Поздравления, Барак". Пол Маккартни пък, приемайки своята награда, благодари на своите родители, отдаде почит на колегите си от Бийтълс, жителите на Ливърпул и американците, "понеже гласували за сенатор Обама".