Обама призова за отпор срещу антисемитизма и невежеството
Обама призова за отпор срещу антисемитизма и невежеството / снимкa: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама призова да бъде оказан отпор на антисемитизма и невежеството, предаде Франс прес.

Сегашните поколения трябва да окажат отпор на антисемитизма и невежеството във всички техни форми, те трябва да отхвърлят злото, когато то покаже отблъскващия си образ, се казва във видеопослание на Обама, излъчено в Краков в деня на 65-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц в окупирана Полша.

"Имаме свещен дълг да помним жестокостта, царила тук", се казва във видеопосланието. То бе показано пред около 700 участници в конференция, организирана от Световния еврейски конгрес в Краков преди възпоменателните церемонии за Аушвиц, пише БТА.

"Наш свещен дълг е да помним какво извратено мислене е довело до всичко това, да помним как велика държава, средище на културата и науката, се е поддала на най-низките човешки инстинкти и е рационализирала масовото убийство", казва Обама за Германия през 30-те години на миналия век.

Оцелели от нацисткия лагер Аушвиц-Биркенау се прекланят днес редом с бивши бойци от Червената армия и световни лидери пред паметта на жертвите, напомня АФП.

Лагерът е отворен през юни 1940 г. близо до град Освиенцим в окупирана Полша, преименуван на Аушвиц от германците. В него настаняват предимно полски политически затворници, но от 1942 г. той е използван за избиване на евреи от Европа. На 27 януари 1945 г. сили на Червената армия откриват лагера, настъпвайки на Запад. В него има едва 7000 оцелели.

През 2005 г. ООН обяви 27 януари за международен ден в памет на жертвите от Холокоста.