Обама поръча икономически план за спасяване на работни места
Обама поръча икономически план за спасяване на работни места / БГНЕС

Новоизбраният американски президент Барак Обама обяви, че е поръчал на екипа си от икономически съветници да разработи план за възстановяване на икономиката, чрез който да бъдат спасени или създадени над 2 милиона работни места, да се намали потреблението на енергия в обществените сгради и да се инвестират средства в пътната инфраструктура и в училищата, предаде Асошиейтед прес. По думите му това ще бъде най-мащабният план за инвестиции в американските инфраструктури от 50-те години на миналия век. „Ценните пари на данъкоплатците ще бъдат инжектирани по нов и интелигентен начин в инфраструктурите”, каза Обама и добави, че, ако държавата не реагира бързо, за да инвестира в пътища и мостове, ще загуби парите.

Програмата за инфраструктурите е една от мерките на плана за икономическо възстановяване, който новият господар на Белия дом смята да приложи още с встъпването си в длъжност на 20 януари.

Барак Обама се ангажира да разшири достъпа до високоскоростен интернет за американците, така че всяко дете да може да осъществява връзка по световната мрежа. Необходимо ни е да обновим магистралите на информацията. Недопустимо е САЩ да са на 15-о място по инсталиране на високоскоростни мрежи, изтъкна Обама, като припомни, че САЩ са страната, измислила интернет.