Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстрантите
Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу митинг на противници на споразумението за новото име на Македония, който се провежда пред сградата на парламента в центъра на Атина.
 
Република Северна Македония е новото име 

Според очевидци полицията е използвала газови гранати срещу няколко протестиращи, които се опитвали да се изкачат по стълбите към входа на сградата. В парламента в този момент се обсъждал въпроса за внасянето на вот на недоверие към правителството заради постигнатото споразумение с македонското правителство.
 
Георге Иванов отказва да подпише договора за промяна на името на Македония

На 14 юни правителството на Македония реши да оповести споразумението с Гърция по спора за конституционното наименование на страната.
 
Спорът между Македония и Гърция за името на бившата югославска република, което съвпада с наименованието на област в северната част на Гърция, се води вече 25 години. Заради този спор Атина бе против приемането на Македония в ЕС и НАТО.
 

БГНЕС, архив


Премиерът на Македония Зоран Заев заяви на пресконференция във вторник, че Скопие и Атина са стигнали до съгласие за новото име на страната му - Република Северна Македония.

Скептицизъм в Гърция и Македония относно постигнатата „сделка“ за името

Споразумението за новото име на Македония ще бъде подписано от министрите на външните работи на двете страни на 17 юни до езерото Преспа, което граничи с Гърция, Македония и Албания.
БГНЕС