Нов вулканичен облак затвори небето над Северна Ирландия
Нов вулканичен облак затвори небето над Северна Ирландия / снимка: Reuters

Северна Ирландия затвори въздушното си пространство от 7 до 13 часа местно време (от 9 до 15 часа българско време) заради преминаването на облак с вулканична пепел от Исландия, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано днес Ирландия обяви, че полетите във въздушното й пространство ще бъдат възобновени в 12 часа по Гринуич (15 часа българско време), след шестчасово прекъсване заради преминаването на вулканичния облак. Така в момента над целия остров полетите са забранени.

Управлението за гражданска авиация на Великобритания също реши да бъдат затворени летищата на островите Хибриди, Луис, Тайри, Бара и Бенбекула.

Затварянето на въздушното пространство над Северна Ирландия вече предизвика корекции в графика на предизборната кампания в Обединеното кралство, като попречи на лидера на торите Дейвид Камерън да пътува до Ълстър за среща с избиратели. Общите избори във Великобритания ще се произведат в четвъртък.

Въздушният трафик в Европа да бъде почти редовен днес въпреки затварянето на въздушното пространство над Ирландия и западните райони на Шотландия, предаде Ройтерс, позовавайки се на Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол).