Нигерийският атентатор  като ученик си спечелил прякора Папата
Нигерийският атентатор като ученик си спечелил прякора Папата / снимкa: Reuters

23-годишният нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб, който се опита да взриви американски самолет в петък, като ученик си спечелил прякора Папата, заради крайните си религиозни убеждения, съобщава в. "Дейли телеграф", цитирайки преподавателя по история на Умар Фарук от Британския колеж в Ломе, в Того - Майк Римър.

Римър си спомня, че въпреки, че се показвал като доста радикален последовател на исляма, Умар Фарук имал за най-добър приятел християнско момче от колежа в Того, в който учели деца от заможни семейства от Западна Африка.

Според Римър, Умар Фарук по онова време се интересувал живо от историята и от английския език и литература. Той имал бляскаво бъдеще пред себе си и преподавателите мислели, че той ще постигне много в живота.

"Страшно съм ядосан на онези проклетници, които му натъпкаха главата с всички тези радикални религиозни глупости. Тези хора разрушиха живота на Умар и навредиха много на семейството му", казва британският преподавател, пише БТА.

Той си спомня, че е придружавал класа на Умар Фарук на екскурзия в Лондон, състояла се малко след атентатите от 11 септември 2001 г. От това пътуване преподавателят пази снимки на класа, позирал пред Бъкингамския дворец, парламента и на Трафалгарския площад.