Неуспелият атентатор в полета Амстердам-Детройт действал сам
Неуспелият атентатор в полета Амстердам-Детройт действал сам / cнимка: Reuters

Нигериецът, който бе обвинен, че се е опитал да взриви полет от Амстердам за Детройт на Коледа, е действал сам и вероятно е внесъл експлозивите контрабандно от Нигерия, обяви холандската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Умар Фарук Абдулмуталаб не е имал съучастник на летището в Амстердам, както казаха по-рано някои от пътниците в самолета. 23-годишният атентатор, син на виден банкер, пристигнал в Амстердам на Коледа с полет на Кралските холандски авиолинии /KLM/ от Лагос. В Амстердам той минал през проверка, преди да застане на изхода за полета си, отбелязва БТА.

Някои пътници казаха, че са го видели на изхода заедно с по-възрастен и добре облечен индиец или пакистанец, но видеозаписи от летището с продължителност над 200 часа не показват да е имало някой с него.

Междувременно Белият дом обяви, че разпитващите представители на Федералното бюро за разследване (ФБР) са успели да получат полезна разузнавателна информация от 23-годишния нигериец. "Абдулмуталаб е прекарал часове с представителите на ФБР, по време на които събрахме използваема, полезна разузнавателна информация" изтъкна говорителят на Белия дом Робърт Гиб.

Абдулмуталаб планирал на 25 декември да взриви самолета, но взривното устройство не се активирало, съобщи висш представител на службите за борба с тероризма, цитиран от АП. Взривното устройство, внесено от атентатора, е съдържало широко достъпен и лесен за засичане химически експлозив, отдавна използван от терористите, смятат специалисти по взривни вещества. Експлозивът е бил скрит в дрехите на Абдулмуталаб и е можело да бъде намерен при използване на скенери, даваща картина на цялото тяло, каквито сега започват да се въвеждат по летищата. Атентаторът обаче не минал през такава проверка нито на излитане от Нигерия, нито в Амстердам, коментира експерт.