Наполитано награди жените на утрешния ден
Наполитано награди жените на утрешния ден / снимка: Reuters

Президентът на Италия Джорджо Наполитано свика тържествено събрание на представителите на висшите управленски органи на републиката по случай Международния ден на жената, съобщи ИТАР-ТАСС.

Тазгодишната традиционна церемония в двореца Квиринале в Рим, резиденцията на държавния глава, премина под мотото "Жените на утрешния ден". На събитието бяха поканени няколко стотици девойки, ученички от средните училища и студентки от различни краища на страната. Пет представителки на младото поколение получиха новоучредената специална награда "Знаменосец на републиката".

"Понякога момчетата и момичетата се нуждаят от голямо мъжество, за да отстоят правото си на порядъчен живот в условията на нарастващо неуважение към закона. Но в уважаваща себе си демокрация, за да бъдеш добър гражданин, не е нужна особена смелост", каза Наполитано, цитиран от БТА.

Президентът подкрепи усилията на организациите инициатори на кампании против абортите и насилието над деца и призова обществото да "помогне на имигрантките и бежанките и да се бори за правата на жените не само на Апенините, но и отвъд границите на Италия".

Държавният глава връчи най-висшия орден на страната "За заслуги пред Републиката" на пет жени, видни представителки на бизнеса, промишлената индустрия, науката и културата в Италия. На церемонията говориха и две представителки на кабинета на Силвио Берлускони - министъра за равноправието Мара Карфаня и министъра за младежта Джорджа Мелони.