Най-малко 146 души са загинали през първия ден от прекратяването на огъня в Сирия
Най-малко 146 души са загинали през първия ден от прекратяването на огъня в Сирия / снимка: Reuters

Най-малко 146 души са загинали през първия ден от прекратяването на огъня в Сирия по време на празника Айд ал адха (Курбан байрам), договорено от международния посредник Лахдар Брахими, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП.

Неправителствената организация се позовава на данни на бунтовниците и на медицински източници, според които загиналите са 53-ма цивилни, 50 бунтовници и 43-ма войници, т.е. - над 100 жертви, колкото са обикновено убитите всеки ден, откакто бунтът срещу режима на Башар Асад се превърна във въоръжен конфликт през последните месеци.

Сирийската телевизия, цитирана от Франс прес, съобщи и за терористичен атентат с кола бомба срещу църква в източния сирийски град Дейр аз Зур. Според информацията "въоръжените терористични банди още веднъж са нарушили прекратяването на огъня, взривявайки кола бомба пред църква" в Дейр аз Зур, при което са нанесени щети на фасадата. Официалните власти в Сирия използват определението "терористи", когато става дума за бунтовниците.

Сирийската опозиция съобщи за бомбардировки на правителствените сили в големите градове въпреки прекратяването на огъня по време на Айд ал адха, предаде Ройтерс.

Жилищните квартали на Дейр аз Зур, предградията на Дамаск и Алепо са подложени на минометен обстрел, допълва БТА.

Полковник Абдел Джабар ал Окайди, ръководител на бунтовническия военен съвет в Алепо, определи като "провал" и "мъртвородено" договореното от международния посредник Лахдар Брахими прекратяване на огъня.

От своя страна армията заяви в комюнике по държавната телевизия, че отвръща на нападения на бунтовниците в южната провинция Дараа и в провинция Дамаск.