Алексей Навални
Алексей Навални / БГНЕС
Началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов коментира смъртта на Алексей Навални.

"Може би ще ви разочаровам, но от това, което ни е известно, той наистина е починал от естествена смърт, от тромб. И това е повече или по-малко потвърдено. Това е, което знаем", заяви Буданов.
 
Това съобщава Хромадске, сайт за независима журналистика.

Руският опозиционер Алексей Навални, критик номер едно на Кремъл, почина на 16 февруари в затвор в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда. Юлия Навалная  още тогава заяви, че съпругът й е бил отровен с нервнопаралитичния агент „Новичок“.

Maйката на Навални е получила тялото на сина си, съобщиха сътрудници на покойния руски опозиционер. Преди дни Людмила Навалная се оплака, че е изнудвана от руските власти да погребе сина си тайно. В противен случай, обяви майката на Навални, тя била заплашена, че той ще бъде погребан служебно край затворническата колония.

"Погребението тепърва предстои. Не знаем дали властите ще се намесят да ги извършат така, както семейството иска и както Алексей заслужава.  Ще предоставим информация, когато стане налична", написа в X Кира Ярмиш, говорител на Навални.

Сътрудниците на опозиционера свързват смъртта му с подготвяна размяна.

Споразумение за освобождение на Алексей Навални е било „в ход и на финален етап“ преди смъртта му в затвора преди малко повече от седмица, заявиха от екипа му, предаде АФП.

Според Мария Певтчих, помощник на опозиционера, Навални е трябвало да бъде разменен заедно с "двама американски граждани", задържани от Москва, за руснак, затворен в Германия. "Бях получила потвърждение, че преговорите са в ход и са в заключителната си фаза", добави тя.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня