Набедиха адвокат, символ на борбата с корупцията в Русия, за данъчни измами
Набедиха адвокат, символ на борбата с корупцията в Русия, за данъчни измами / снимка: sxc.hu

Руски адвокат, превърнал се в символ на борбата с корупцията в Русия и починал в затвора, докато самият той беше обект на разследване за финансови престъпления, е разработил схема за данъчни измами и така е спестил на руския държавен бюджет 5,4 млрд. рубли, предаде ИТАР-ТАСС Агенцията се позова на Ирина Дудукина, говорителката на следствената комисия по случая с адвоката Сергей Магнитски към руското министерство на вътрешните работи.

Магнитски, който работеше като юрист в британския инвестиционен фонд „Хърмитидж кепитъл инвестмънт", разкри една от най-големите данъчни измами в руската история, при която служители на вътрешното министерство бяха отклонили от руската държавна хазна сума, равняваща се на 144 млн. британски лири. Обвинените от Магнитски служители обаче се обърнаха срещу него и през ноември 2008 г. той бе арестуван за данъчни измами и финансови престъпления.

Магнитски почина на 16 ноември 2009 г. на 37-годишна възраст  в затвора от остър панкреатит. Според близките му причината за смъртта му е била липсата на необходимите медицински грижи. Според говорителката на следствената комисия адвокатът извършил огромните данъчни измами през 2008 г. при попълването на данъчните декларации на три компании.

Същевременно в. „Дейли телеграф" съобщава, че във вторник на британски депутати ще бъде прожектиран филм, поръчан специално от майката на Магнитски - Наталия, и от негови колеги. Филмът ще отбележи годишнината от кончината на адвоката и ще отправи критики срещу Москва заради продължителното мълчание по случая, отбелязва БТА.

Миналия петък организацията Трансперънси интернешънъл връчи посмъртно престижната си Награда за честност на Магнитски, припомня британският вестник.