Матеуш Моравецки
Матеуш Моравецки / БТА
Полша ще изпрати още танкове на Украйна "до няколко дни" и е готова да обучава украински пилоти на Ф-16, заяви министър-председателят Матеуш Моравецки в Киев, като също така определи новия пакет санкции на ЕС, като "твърде меки, твърде слаби".

"Успяхме да прехвърлим нашите танкове много скоро... също така до няколко дни ще доставим много добри танкове PT-91 - 60 танка ще пристигнат в Украйна", каза Моравецки пред репортери, предаде от АФП.

Ръководителят на полското правителство говори след разговори с украинския президент Володимир Зеленски в Киев по повод годишнината от руската инвазия.

Полша изпраща на Украйна първите танкове „Леопард 2“

"Дойдох тук днес не само за да предложа думи на подкрепа, но и със съзнанието, че трябва да отговорим със сила на тази варварска агресия", каза Моравецки пред репортери.
По-рано полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви, че "днес полските "Леопарди" вече са в Украйна".

Моравецки уточни, че страната му вече е доставила 4 от произведените в Германия танкове.

Полша беше първата страна, която предложи да изпрати "Леопард" на Украйна и остро критикуваше първоначалното нежелание на Берлин да одобри прехвърлянето на мощните бойни машини в Киев.

Моравецки също така заяви в Киев, че Варшава е готова да обучи украинците на изтребители F-16 в Полша.

Година след началото на руската инвазия в Украйна - ключови моменти от войната


"Подчертавам, че това винаги трябва да се договаря в рамките на по-широката коалиция, но Полша е готова да проведе такова обучение", каза той пред репортери.
Моравецки разкритикува последните предложени санкции на ЕС срещу Русия, като "твърде меки, твърде слаби".

В Брюксел европейските дипломати се надяваха да обявят нов пакет от санкции по случай първата годишнина, но заявиха, че преговорите са в застой заради възраженията на Полша.

"Що се отнася до десетия пакет от санкции, ние не сме доволни от него, защото е твърде мек, твърде слаб. Предлагаме да бъдат включени допълнителни лица", заяви Моравецки в Киев.

"Отдавна предлагаме да бъдат включени допълнителни руски продукти", добави той.

Дипломатически източници в Брюксел се оплакаха, че исканията на Полша за по-строги действия забавят изпълнението на пакета, който според един от тях все още е "много съществен".

Десетият кръг от санкции ще замрази притежаваните от ЕС активи на три руски банки, ще наложи контрол върху износа на стоки на стойност 11 млрд. евро (11,6 млрд. долара) годишно и ще засегне иранските производители на дронове, които доставят стоки на Москва.

Полша обаче иска и забрана на вноса от Русия на синтетичен каучук, който се използва за производството на гуми, съобщиха дипломати пред АФП, говорейки при условие за анонимност.
БГНЕС