Белгийците запазиха днес на обяд минута мълчание в памет на жертвите от вчерашните атентати в Брюксел, предаде Франс прес.

Няколкото хиляди души, стекли се на Площада на борсата в центъра на столицата, нарушиха тишината с викове "Да живее Белгия!", последвани от ръкопляскания.

"Споделяме емоциите на сънародниците си, заяви на площада кметът на Брюксел Иван Майор. Нормално е да сме тук, това е израз на състрадание и много повече. Смятам, че имаме необходимост да почувстваме връзка с всички тези, които днес страдат", добави той.

Белгийската кралска двойка, примерът Шарл Мишел, придружен от френския си колега Манюел Валс и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също запазиха минута мълчание в централата на ЕК.

По-късно Юнкер, Мишел, Валс и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини положиха цветя на метростанция "Малбек".

Жертвите на атентатите бяха почетени с минута мълчание и в Испания - в парламента и пред множество кметства и институции.

СНИМКИ: Европа отдава почит на жертвите на терора в Брюксел

Атмосферата в Брюксел остава напрегната. Първото, което човек забелязва, е внушителното присъствие на военни, липсата на обичайните минувачи и постоянния вой на полицейски сирени, отбелязва ТАСС.

На метростанция "Малбек", която се намира на метри от сградите на европейските институции, жители и туристи продължават да оставят цветя и свещи.

На площада пред борсата беше създаден импровизиран мемориал, на който непрестанно прииждат хора с цветя и запалени свещи. Пространството пред борсата е украсено също с многобройни знамена на различни държави, положени заедно с цветя и писмени послания. Може да се видят знамена от цял свят - от Западна Африка през Близкия изток до Индонезия и Латинска Америка, отбелязва кореспондент на ТАСС.

Граждани на 40 държави сред ранените и загиналите при атентатите в Брюксел

Европейската комисия запази минута мълчание в памет на жертвите от вчерашните атентати в Брюксел. На кратката церемония присъстваха кралят и кралицата на Белгия Филип и Матилда, премиерът Шарл Мишел, министри от белгийското правителство, премиерът на Франция Манюел Валс.

В черен костюм, заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева държеше в ръце рисунка, станала един от символите на съпричастност с жертвите на вчерашната трагедия.

Знамената пред ЕК бяха спуснати наполовина още вчера, часове след атентатите на летището и в метрото в белгийската столица.

Около сградите на ЕС са разположени тежки военни камиони, полицейски автомобили и въоръжена полиция. Мерките за сигурност на входовете на тези сгради също са засилени. Няма го обичайното оживление, затворени са кафенетата и ресторантите, които обикновено обслужват служителите и работещите тук журналисти.

Общественият транспорт частично възобнови работа. Главните жп гари работят от сутринта. Отворени са също 16 от общо 69 станции на метрото. Осезателно засилени обаче са патрулите. На улицата пред централната станция могат да се видят опашки от пътници, чакащи да влязат. Всеки бива щателно проверен. На входовете, както и в метростанциите има въоръжена военна охрана, която наблюдава обстановката.

Съобщено беше, че училищата също работят от сутринта, но тази информация е противоречива, тъй като някои хора получават есемеси, че дадено учебно заведение е затворено днес.

На 22 март в белгийската столица бяха извършени серия атентати, за които отговорност пое "Ислямска държава". Два взрива прогърмяха на брюкселското летище и един в метрото. Загиналите са повече от 30, а ранените над 200. Равнището на терористична заплаха в Белгия бе повишено на максималната, четвърта степен.

Източник: БТА