Министърът на Меркел отложи представяне на план за имиграционна политика
Министърът на Меркел отложи представяне на план за имиграционна политика / БГНЕС
Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер неочаквано анулира представянето на плана си за имиграционна политика, насрочено за вторник, като според правителствени източници канцлерката Ангела Меркел е наложила вето на някои части, предаде ДПА.

Меркел осъди убийството на германска тийнейджърка от иракски мигрант

Зеехофер, който е и лидер на по-консервативното баварско крило на християндемократите на Меркел - Християнсоциалния съюз (ХСС), многократно е спорил с канцлерката за решението й да допусне в страната стотици хиляди мигранти през 2015 и 2016 г.

Искат разследване на миграционната политика на Меркел

Министърът на Меркел отложи представяне на план за имиграционна политика
БГНЕС

В плана на Зеехофер се предвижда граничната полиция да може да отказва влизане на мигранти, които вече са се регистрирали в друга страна от ЕС, в съответствие с правилата на ЕС за даване на убежище от 90-те години. "2015 година не бива да се повтаря", каза председателят на парламентарната група на ХСС Александър Добринт.

Меркел: Ислямът е част от Германия!

"Това означава да сме готови да прилагаме закона на нашата граница чрез отхвърляне на хора, които вече са се регистрирали в друга европейска страна и са вкарани в европейската база данни за пръстови отпечатъци", добави той.

Министърът на Меркел отложи представяне на план за имиграционна политика
БГНЕС

Германски министър: Ислямът не е част от страната ни, но мюсюлманите са

Според правителствени източници Меркел се опасява, че едностранни решения на германската граница ще подкопаят солидарността в ЕС и ще породят проблеми със съседна Австрия, която в такъв случай би трябвало да поеме повечето отхвърлени мигранти.

Във вторник Меркел се среща в Берлин с австрийския канцлер Себастиан Курц, като се очаква и Зеехофер да разговаря с него.
БТА