Мерил Стрийп с остри критики към Тръмп по време на Златен глобус  (ВИДЕО)
Мерил Стрийп с остри критики към Тръмп по време на Златен глобус (ВИДЕО) / БГНЕС

Трикратната носителка на Оскар Мерил Стрийп отправи остри критики към избрания американски президент Доналд Тръмп по време на речта си при получаване на приза за цялостен принос на наградите Златен глобус. Актрисата трудно сдържаше емоциите си докато получаваше отличието под бурни аплодисменти.

Джими Фалън и Хю Лори също разкритикуваха  Доналд Тръмп от сцената на Златен глобус (ВИДЕО)

Мерил Стрийп разкритикува безпощадно Доналд Тръмп, без да споменава името му. Тя каза, че "изпълнението", което я е слисало най-много тази година е било, когато Тръмп се подиграл на репортер с недъг.

"Това беше моментът, когато човекът, стремящ се да седне на най-уважаваното място в нашата държава, имитира недъгав репортер, човек, от когото той има много повече привилегии, власт и възможност за обратни реакции", каза Мерил Стрийп. „Този инстинкт да унижаваш, когато го демонстрира някой . . . с власт, достига до всички хора. Той един вид разрешава на останалите да правят същото".

"Неуважението поражда неуважение, насилието предизвиква насилие", продължи Мерил Стрийп. „Когато имащите власт използват положението си, за да тормозят другите, губещи сме всички".

Де Ниро вижда Тръмп като ... антигерой от "Шофьор на такси"

Мерил Стрийп целенасочено изреди и разнородния произход на много холивудски актьори и така обърна внимание към политиката на Доналд Тръмп по въпросите на имиграцията.

"Холивуд гъмжи от аутсайдери и чужденци и ако всички те бъдат изритани, няма да остане нищо за гледане освен футбол и бойни изкуства, които съвсем не са изкуства", каза Мерил Стрийп под аплодисменти.

Речта на 67-годишната актриса идва по-малко от две седмици преди официалното встъпване в длъжност на Тръмп. В нея тя засегна някои от най-спорните теми от неговата предизборна кампания като забраната на мюсюлмани да влизат в страната и строежа на стена по мексиканската граница.

В отговор Тръмп обвини актрисата в пристрастие и я нарече "привърженичка на Хилари". На разговор с журналисти от в. "Ню Йорк таймс" бъдещият държавен глава заяви, че не е изненадан от това да го "подлагат на атаки либерали кинаджии".

Авторката на "Хари Потър": Тръмп е по-лош от Волдемор

В речта си Стрийп говори и за своята приятелка и колежка Кари Фишър, която почина няколко дни след Коледа. „Както моята приятелка, покойната принцеса Лея, ми каза веднъж - превърни разбитото си сърце в изкуство", каза тя.

Мерил Стрийп с остри критики към Тръмп по време на Златен глобус  (ВИДЕО)
netinfo

На тазгодишните награди „Златен глобус" Мерил Стрийп беше номинирана в категорията за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за ролята си във „Флорънс Фостър Дженкинкс", но загуби от Ема Стоун.

Източник: БГНЕС, БТА