Де Ниро вижда Тръмп като ... антигерой от Шофьор на такси
Де Ниро вижда Тръмп като ... антигерой от Шофьор на такси / Guliver/Getty Images

Актьорът Робърт де Ниро сравни в събота кандидат-президента на републиканците Доналд Тръмп с Травис Бикъл, своя персонаж от филма "Шофьор на такси" - антигерой самотник, обзет от видения, и завърши изказването си с думите "Бог да ни е на помощ", предаде АФП.

"За мен е от значение иронията, по силата на която накрая той (Травис) отново си кара таксито и... това много ни радва. Което странно защо е някак уместно и днес", заяви Де Ниро в общ разговор в кулоарите на филмовия фестивал в Сараево, на който присъства като почетен гост.

Екипът на "Шофьор на такси" се събира 40 години след снимките

"Смахната работа, хора като Доналд Тръмп, които са съвсем... дори не би трябвало да са там, където е той. Тъй че Бог да ни е на помощ", пошегува се гигантът на американското кино, запитан за Травис Бикъл, когото изигра преди 40 години.

Филмовият фестивал в Сараево разпространи в петък вечерта ремастерирана версия на филма "Шофьор на такси", заснет от режисьора Мартин Скорсезе ("Златна палма" на Международния кинофестивал в Кан, 1976 г.) Робърт де Ниро пристигна по-специално, за да получи специалната награда "Почетно сърце на Сараево" за цялостно творчество.

Ветеран от виетнамската война, Травис Бикъл кара такси в Ню Йорк и лека-полека изпада в шизофрения и параноя.

Тръмп за първи път допусна, че е възможно да не спечели изборите

Непредсказуемият кандидат на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп е обсипван с критики дори в собствения си лагер заради поведението си и позициите, изразявани по време на кампанията, отбелязва АФП.

"Мисля, че хората започват вече наистина да се отдръпват от него. Медиите пък насочиха към него цялото внимание, а накрая почват да казват: "Хайде бе, Доналд, това са смешни работи, смахнати работи, безсмислици". Защото нещата, които ги приказваше (по време на кампанията, бел. на АФП), наистина са съвсем смахнати", добави Робърт де Ниро.

Източник: БТА