Десетки хиляди словаци се събраха в цялата страна, за да протестират срещу предложените реформи в Наказателния кодекс, които предизвикаха критики от страна на президента на страната и Европейския съюз.

Реформите ще премахнат специализираната прокуратура, която наблюдава делата за корупция по високите етажи на властта и организираната престъпност, ще облекчат наказанията за корупция и икономически престъпления и ще премахнат защитата на полицаите, които подават сигнали за корупция.

Премиерът Роберт Фицо твърди, че прокуратурата е пристрастна и заяви, че служители от неговата популистка партия Смер-СД са били третирани несправедливо.

"Забавете темпото, г-н Фицо. Вие сте опиянен от властта", заяви Михал Симецка, лидер на опозиционната партия PS, на основния протест в Братислава.

Друг опозиционен лидер Рихард Сулик от партията SaS добави: "Словакия ще стане свидетел на най-голямата амнистия за престъпници в историята".

По данни на полицията в столицата са се събрали около 26 000 протестиращи, а по-малки митинги са били организирани в повече от 20 други градове.

Протестиращите в столицата носеха плакати с лозунги като "Долу ръцете от нашата демокрация" и "Няма да мълчим".

Парламентът планира да приеме спорните реформи по ускорена законодателна процедура - стъпка, която също предизвика критики от страна на президента, опозиционни депутати и представители на ЕС.
БГНЕС