Президентът Еманюел Макрон разбира гнева на французите заради широко непопулярната си пенсионна реформа и изрази съжаление, че не е постигнат консенсус по отношение на промяната, предаде АФП.

В първия си коментар, след като подписа закона за реформата през уикенда, Макрон защити реформата като "необходима" и настоя, че "да не се прави нищо" не е решение.

Но в обръщението си към нацията президентът добави, че "съжалява", че не е намерен консенсус по реформата и разбира гнева, който изпитват французите.

"Приета ли е тази реформа? Очевидно не. И въпреки месеците на консултации, не можа да бъде намерен консенсус и аз съжалявам за това".

Отбелязвайки протестите, които се разразиха срещу реформата, той добави: "Никой, особено аз, не може да остане глух за това искане за социална справедливост."

"Отговорът не може да бъде нито в твърдостта, нито в екстремизма", каза президентът и добави, че "вратата му винаги ще бъде отворена" за разговори със синдикатите.

Макрон заяви, че е възложил на своето правителство, ръководено от министър-председателя Елизабет Борн, да води 100 дни действия "в служба на Франция".

Премиерът трябва да изложи пътна карта през следващите дни, като първите резултати ще бъдат обявени на националния празник на Франция 14 юли, каза Макрон.

Той обеща "важни съобщения" през май, включително действия срещу престъпността на непълнолетните, а също и "засилване на контрола срещу незаконната имиграция".
БГНЕС