Лондон и Париж обвиняват сирийския режим за провала на преговорите
Лондон и Париж обвиняват сирийския режим за провала на преговорите / снимка: Guliver/Getty Images

Франция и Великобритания обвиниха сирийския режим за провала на преговорите в Женева между сирийската опозиция и правителството, предаде АФП.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг заяви в комюнике, че "невъзможността да се постигне съгласие по програмата за следващите сесии на преговорите представлява „сериозен обрат”. Според него режимът на Башар Асад е пряко отговорен за тази безизходица.

В Париж външният министър Лоран Фабиюс „осъди поведението на сирийския режим, който блокира всякакъв напредък за установяване на преходно правителство, както и разрастването на насилието и терора срещу цивилното население”.

„Онези, които упражняват влияние върху режима, трябва да го накарат възможно най-бързо да удовлетвори исканията на международната общност”, допълни Фабиюс, с ясен намек за Русия, отбелязва АФП.

Днешният, шести ден от преговорите, започна сутринта с обща среща на посредника на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими и двете делегации. Консултациите продължиха повече от половин час. Това бе третата среща на делегациите в едно помещение за три дни. Но и днес не бе постигнат никакъв напредък по въпроса за спирането на насилието и политическия преход, допълва БТА.

След края на преговорите представител на Националната коалиция на опозицията заяви пред журналистите, че за да могат да продължат преговорите, трябва да се смени съставът на делегацията на правителството, тъй като в момента в нея влизат само чиновници от режима на Асад.