Лидерът на Ислямска държава е ликвидиран при въздушен удар
Лидерът на Ислямска държава е ликвидиран при въздушен удар / БГНЕС

Лидерът на организацията "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил убит при въздушен удар, нанесен в Сирия от многонационалната коалиция, предаде ТАСС, като се позова на британския в. "Дейли мирър".

Британският вестник пише, че в новинарската агенция "Амак", свързана с терористичната организация, се е появило съобщение, в което се казва: "Абу Бакр ал Багдади е бил убит в удар на коалиционните сили в Ракка, нанесен в петия ден от Рамадана".

Къде е водачът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади?

Друг източник пък съобщава, че Ал Багдади е бил убит в района на Мосул, в Ирак, допълва вестникът. Изявление на иракските сили за сигурност гласи: "Иракски самолет порази конвой, с който Ал Багдади е пътувал за Кербала, за да присъства на среща с терористичните лидери от ИД".

Абу Бакр ал Багдади, харизматичният халиф на „Ислямска държава"

Миналата седмица иракският телевизионен канал "Ас Сумария" съобщи, че Ал Багдади и членове от неговото обкръжение са били ранени при въздушен удар на коалицията срещу един от командните центрове на групировката в Ирак, недалеч от сирийската граница.

Лидерът на ИД е още жив, сочи щатското командване в Близкия Изток

Тогава коалицията не можа да потвърди това съобщение. В миналото няколко пъти се появяваха съобщения за ликвидиране или раняване на Ал Багдади, но те се оказаха неверни.

Източник: БТА