Летищата засилиха мерките за сигурност след опита за атентат
Летищата засилиха мерките за сигурност след опита за атентат / снимкa: БГНЕС

Европейските летища затегнаха мерките за сигурност след неуспелия вчера опит за атентат в самолет, пътуващ от Амстердам за Детройт,предаде Ройтерс.

Холандският национален координатор за борба с тероризма заяви, че американските власти са поискали от летищата по света да вземат допълнителни мерки за сигурност на полетите за САЩ. 

Сигурността на летище "Схипхол" в Амстердам е засилена. Допълнителни мерки за сигурност се предприемат и на парижкото летище "Роаси". Същото се отнася и за летищата във Великобритания, отбелязват Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Британските власти заявиха, че пътниците, заминаващи за САЩ, могат да очакват допълнителни проверки, преди да се качат на самолетите.

Европейският комисар за правосъдието, свободата и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия Жак Баро каза, че ЕК поддържа контакт със съответните служби и следи за спазването на правилата и процедурите в Европа, посочва Ройтерс. "Ужасен съм от опита за терористично нападение на полет от Амстердам за Детройт на Коледа. Този инцидент още веднъж показва, че борбата срещу тероризма изисква бдителност по всяко време", заяви той. Британската полиция съобщи, че помага на американските си колеги в разследването на опита за атентат. Според британските власти нигериецът, който вчера се опита да взриви експлозив в самолета на авиокомпания "Нортуест еърлайнс", е пътувал до Йемен, за да си набави материалите за бомбата, след което се е върнал в Нигерия и от там заминал за Холандия, отбелязва ДПА.

Предполага се, че нападателят, чието има според американски федерални служители е Абдул Фарук Абдулмуталаб, е свързан с Ал Кайда, пише БТА. Опитът му да взриви експлозив в самолета малко преди кацането в Детройт бил осуетен от пътници и хора от екипажа, които успели да го усмирят. Нападателят е получил сериозни изгаряния. Двама от пътниците също са пострадали, но нараняванията им са леки, посочва Ройтерс.

Европейската комисия е в контакт с летищните власти в Европа, за да се убеди, че са засилени мерките за сигурност и всички правила и процедури се спазват след неуспешния опит за атентат в американски самолет от Амстердам за Детройт. Това заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия и отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро.

Ужасен съм от случая. Този инцидент показва още веднъж, че в борбата срещу тероризма е необходимо да се проявява бдителност по всяко време, изтъкна той.

Международното летище в Брюксел вече предупреди, че пътуващите пътници трябва да идват доста по-рано от определения за полет час, тъй като правилата за сигурност ще се прилагат щателно, а това ще удължи времето за качване по самолетите.