Най-високопоставените руски генерали не присъстват в публичното пространство след неуспешния бунт на наемници, целящ сваляне на висшия команден състав, на фона на стремежа на президента Владимир Путин да затвърди властта си и непотвърдените данни за най-малко един арест.

Валерий Герасимов, най-високопоставеният руски генерал, не се е появявал публично или по държавната телевизия след прекратения бунт на "Вагнер" в събота, когато началникът на наемниците Евгений Пригожин поиска Герасимов да му бъде предаден. Той не е споменаван и прессъобщенията на министерството на отбраната от 9 юни насам.

67-годишният Герасимов е висшият руски военен, на когото е поверено командването на военните действия на Русия в Украйна и той отговаря за едно от трите "ядрени куфарчета" на Русия, казват някои западни военни анализатори.

Отсъстващ от полезрението е и генерал Сергей Суровикин, по прякор "генерал Армагедон", даден му от руската преса заради агресивната му тактика в сирийския конфликт, който е заместник-командващ на руските сили в Украйна.

Путин арестува генерал Суровикин

В публикация на "Ню Йорк Таймс", базирана на информация от американското разузнаване, във вторник се казва, че той е бил предварително запознат с бунта и че руските власти проверяват дали е бил съпричастен към него.

В сряда Кремъл омаловажи информацията, като заяви, че има и ще има много спекулации и клюки.
Рускоезичната версия на "Mоскоу таймс" и военен блогър съобщиха за ареста на Суровикин, а някои други военни кореспонденти, които имат много последователи в социалните мрежи  Русия, заявиха, че той и други висши офицери са били разпитвани за евентуалната им роля в бунта.

Ройтерс не можа да установи дали Суровикин е бил арестуван.

“Рибар”, влиятелен канал в платформата за съобщения Teлеграм, управляван от бивш служител на пресофиса на руското министерство на отбраната, казва, че е в ход чистка.

Според канала властите се опитват да отстранят военните представители, за които се смята, че са показали "липса на решителност" на фона на някои съобщения, че части от въоръжените сили изглежда не са направили почти нищо, за да спрат бойците на “Вагнер” в началния етап на бунта.

"Въоръженият бунт на частната военна компания "Вагнер” се превърна в претекст за масова чистка в редиците на руските въоръжени сили", казва “Рибар”.

Подобен ход, ако бъде потвърден, може да промени начина, по който Русия води войната си в Украйна - която тя нарича "специална военна операция" - и да предизвика сътресения в командната верига, в момент, в който Москва се опитва да попречи на украинското контранастъпление.
Това би могло също така да затвърди или издигне позициите на други висши военни и служители в сферата на сигурността, които се смятат за лоялни.

Засега няма официален коментар за случващото се от страна на министерството на отбраната.

Победители и губещи

Някои руски и западни военни и политически анализатори смятат, че министърът на отбраната Сергей Шойгу, ветеран и съюзник на Путин, който Пригожин искаше да свали заедно с Герасимов заради неговата предполагаема некомпетентност, сега може би е по-сигурен на поста си.

"Мисля, че той (Пригожин) всъщност е очаквал, че ще се направи нещо по отношение на Шойгу и Герасимов, че Путин ще се произнесе в негова полза", написа в Туитър Майкъл Кофман, руски военен специалист във  Фондация "Карнеги".

"Вместо това неговият бунт може би е осигурил оставането им на постовете, въпреки че те са всепризнати като некомпетентни и са широко ненавиждани във въоръжените сили на Руската федерация".

Виктор Золотов, началник на Националната гвардия, който беше охранител на Путин, изглежда е друг печеливш от ситуацията, след като публично заяви, че хората му са готови "до смърт" да защитават Москва от "Вагнер".

Той говори за възможността да получи тежко въоръжение и танкове за своите сили в резултат на бунта.
Отсъствието на Герасимов беше очевидно, когато Путин благодари на армията за предотвратяването на гражданска война и за разлика от Шойгу, който оттогава направи няколко публични изяви.

Суровикин, заместникът на Герасимов, е бил видян за последен път в събота, когато се появи във видеоклип, призоваващ Пригожин да спре бунта. Той изглеждаше изтощен и не беше ясно дали не говори под натиск.

Имаше непотвърдени съобщения в руски медии и блогове в сряда вечерта, че Суровикин е бил пратен в московския следствен изолатор “Лефортово”, след като е бил арестуван.

Алексей Венедиктов, журналист със сериозни връзки, заяви, без да се позовава на свои източници, че Суровикин не се е свързвал със семейството си от събота и че с охранителите му също няма връзка.
Пригожин, който в продължение на месеци хулеше Шойгу и Герасимов за предполагаемата им некомпетентност по време на войната в Украйна, често е хвалил Суровикин, който се ползва с голямо уважение в армията заради опита му в Чечения и Сирия.

Суровикин, който командваше руските войски във войната в Украйна, преди Герасимов да бъде назначен за негов приемник на поста, е считан от западните военни анализатори и от част от украинските военни като ефективен военачалник.

Руските военни кореспонденти говорят за него като за потенциален бъдещ министър на отбраната.


 
Андрю Осбърн,Ройтерс,БТА