Кристиан Вулф - модерният консерватор и най-младият президент на Германия
Кристиан Вулф - модерният консерватор и най-младият президент на Германия / снимка: Reuters, архив

Най-младият германски президент Кристиан Вулф, който подаде оставка, изпълняваше ролята на модерен консерватор без минало, докато поредица скандали го изтласкаха на преден план на медийната сцена, отбелязва Франс прес в портрет на политика.

Елегантен и усмихнат, 52-годишният Вулф беше избран трудно на 30 юни 2010 г. едва на третия тур на изборите, когато беше достатъчно обикновено мнозинство. Това беше унизително за канцлера Ангела Меркел, която го предложи, тъй като теоретично управляващата коалиция би трябвало да разполага с мнозинство във Федералното събрание (което се свиква специално за избиране на държавен глава).

За Меркел беше доста трудно да намери обитател на президентския дворец след изненадващата оставка на Хорст Кьолер.

Ставайки президент - до голяма степен почетна, но и престижна длъжност, предполагаща възможности за обществено влияние - Вулф за първи път зае пост на национално равнище.

Преди избухването на скандалите президентът поддържаше чудесни отношения с медиите, позирайки с видимо удоволствие пред фотографите с втората си, руса и млада съпруга Бетина, с която имат малък син. Бетина е първата президентска съпруга с татуировка (наподобяваща пламък в горната част на едната ръка) - нещо, което Вулф намира за "готино".

Кристиан Вулф  модерният консерватор и наймладият президент на Германия
netinfo

Връзките му с богати предприемачи докато оглавява регионалното правителство на провинция Долна Саксония между 2003 и 2010 г., се оказаха фатални за него. От средата на декември миналата година президентът е подложен на ожесточена критика в германските медии, които го обвиняват, че се възползвал от поста си, за да получи различни финансови облаги, а после, че се е опитал да прикрие тези афери. Вулф беше оставил заплашително съобщение в гласовата поща на главния редактор на влиятелния таблоид "Билд", което в последствие беше публично разгласено.

Месеци след идването му на власт, вярващият католик предизвика възмущение сред консерваторите, заявявайки на честванията на 20-годишнината от обединението на Германия, че ислямът вече също е част от германската действителност. През август миналата година той изненада всички, като разкритикува изкупуването на държавни облигации на страни в затруднение от Европейската централна банка - в разгара на кризата с еврото. Тъй като Германия много държи на принципа за независимост на централните банки, намесата на президента по финансови въпроси беше неочаквана.

Точно преди посещението в Германия на папа Бенедикт Шестнайсети, Вулф, който се разведе с първата си жена през 2007 г. и сключи отново брак през 2008 г. - заяви, че Католическата църква трябва да проявява повече разбиране към разведените.

В юношеските си години Вулф е принуден да поеме тежки отговорности. Когато е 10-годишен, родителите му се развеждат, а след като баща му ги напуска, 14-годишното момче се грижи за болната си от склероза майка и отглежда малката си сестра. На 20 години става член в Християндемократическия съюз, чийто председател днес е Ангела Меркел, а на 34 години спори с Герхард Шрьодер на регионалните избори в Долна Саксония. През 2003 г. става премиер на провинцията, а през 2008 г. е преизбран на поста. (БТА)