Консерваторите на Меркел подкрепят Йоахим Гаук за президент
Консерваторите на Меркел подкрепят Йоахим Гаук за президент / снимки: Reuters

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел подкрепиха популярния опозиционен кандидат и бивш източногермански правозащитник Йоахим Гаук за поста президент на Германия, заявиха източници от управляващата коалиция, цитирани от Ройтерс.

Подкрепата на Меркел до голяма степен ще осигури на Гаук поста държавен глава, който има предимно церемониални функции във ФРГ. Той вече има подкрепата на коалиционния партньор на канцлера - Партията на свободните демократи, а също така на опозиционните социалдемократи.

Гаук беше кандидат на Германската социалдемократическа партия и зелените за държавен глава през 2010 г. Той беше победен от Кристиан Вулф, който подаде оставка в петък след серия от скандали.

Йоахим Гаук е бивш източногермански правозащитник, който впоследствие е оглавявал федералното ведомство отговарящо за архивите на бившото министерство на държавната сигурност на ГДР. Името му е добре познато на всички, които след падането на Берлинската стена са искали да получат достъп до архивите на министерството на държавната сигурност на ГДР - ЩАЗИ. Гаук оглавяваше федералното ведомство за работа с архивите на ЩАЗИ от деня на неговото основаване до 2000 г. Германците наричаха тази институция просто „ведомството на Гаук”.

Гаук е талантлив и тактичен оратор, интелектуалец с ясен и остър ум, независим мислител. От 1970 до 1990 г. той е служил като свещеник в пристанищния град Рощок. А когато оглавяваше ведомството за архивите на ЩАЗИ, неговите изказвания се следяха от цялата страна. В началото на 2010 г., в навечерието на своята 70-та годишнина, Гаук публикува мемоари, озаглавени „Зима лято - пролет есен”. Освен това той е съавтор на германското издание на известния бестселър „Черната книга на комунизма”.


Консерваторите на Меркел подкрепят Йоахим Гаук за президент
netinfo

В Германия Гаук е един от тези мислители, които са живели по време на тоталитарния режим и могат да оценят свободата и диктатурата така, както никой друг от техните съграждани на Запад. Мнозина се вслушват в мнението на Гаук. Особено популярни са такива негови изказвания като: „Ще кажем на нашия страх „Довиждане”; „Документите на диктатурата - това е аптека с лекарства против носталгията”, посочва БГНЕС.

Гаук е един от първите поставили подписите си под „Пражката декларация за европейската съвест и комунизма”, а също и под „Декларацията против престъпленията на комунизма”. Въпреки преклонната си възраст Гаук води активен обществен живот. Той е консултирал лентата „Животът на другите”, награден с „Оскар” за най-добър чуждестранен филм.