Кофи Анан получи отговор от президента на Сирия
Кофи Анан получи отговор от президента на Сирия / снимки: Reuters, архив

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия Кофи Анан получи отговор от сирийския президент Башар ал Асад на предложенията за уреждане на кризата, съобщи говорителят на Анан Ахмед Фавзи. „Те отговориха, ние разглеждаме отговорите им, за момента нямаме друг коментар”, каза само Фавзи, без да дава уточнения за съдържанието на тези отговори.

В неделя Анан съобщи, че е представил на Асад „серия от конкретни предложения” за уреждане на кризата в Сирия. Той уточни, че разговорите му в Дамаск са били насочени към необходимостта от „незабавно спиране на насилията и убийствата, осигуряване на достъп на хуманитарни организации до засегнатите райони, и започване на диалог”.

Днес специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан се срещна в Анкара с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър Ахмет Давутоглу и ги информира за впечателнията си от контактите в Сирия, съобщава електронното издание на в. „Заман”. Анан е заявил по време на срещата, че смъртта на цивилни в Сирия трябва незабавно да спре и целият свят трябва да отправи към Сирия ясно послание, че положението в страната е недопустимо.

Турската страна е изтъкнала, че положението в района се влошава и е необходимо незабавно изпращане на хуманитарна помощ. Турските ръководители са заявили пред Анан, че Турция е готова за сътрудничество по въпроса за хуманитарната помощ, посочва БТА.

Кофи Анан получи отговор от президента на Сирия
netinfo


В същото време виден сирийски опозиционен деец напусна днес главната опозиционна група в емиграция, която отстоява каузата на въстанието срещу режима на Башар ал Асад, и заяви, че през следващите дни ще има още оставки, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че решението на Хайтам ал Малех, бивш съдия и отдавнашен опонент на 40-годишното управление на семейство Асад, да напусне Сирийския национален съвет (СНС) може да нанесе сериозен удар върху усилията за обединяване на сирийската опозиция в стремежа й да свали Асад, особено ако съветът бъде напуснат и от други членове.

„Оттеглих се от СНС, защото в групата има много хаос и малко яснота за това какво да се прави в момента. Не сме стигнали много далеч в работата си по въоръжаването на бунтовниците”, каза 81-годишният Малех пред Ройтерс. Той добави, че е обезсърчен от липсата на прозрачност и организираност в СНС - група, ръководена предимно от дисиденти в емиграция, които преговарят със световните сили да подкрепят въстанието в Сирия.

Кофи Анан получи отговор от президента на Сирия
netinfo

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби поиска да бъде извършено международно разследване, след като бяха разпространени кадри с избити в сирийския град Хомс десетки жени и деца, съобщи АФП. В комюнике Ал Араби настоява за „безпристрастно международно разследване, което да хвърли светлина върху тези събития и върху отговорните за тези престъпления, за да бъдат те изправени пред съда”.

Агенцията на ООН за бежанците заяви днес, че 230 000 сирийци са избягали от домовете си, откакто преди година избухна насилието в Сирия, съобщи АП. Около 30 000 души са отишли в Турция, Ливан и Йордания, а всеки ден стотици хора продължават да бягат от Сирия към съседни страни. По данни на Сирийския арабски Червен полумесец най-малко 200 000 души са били принудени да напуснат домовете си и да отидат на друго място в самата Сирия.

Според Агенцията на ООН за бежанците около 110 000 бежанци в Сирия, предимно иракчани, изпитват трудности заради поскъпването на основни стоки, причинено от обезценяването на сирийската лира, посочи АП. Сирийските сили за сигурност поставят мини по границите с Ливан и Турция по маршрутите, които се използват от хора, бягащи от насилието в Сирия, заяви правозащитната организация „Хюман райтс уоч”, цитирана от Ройтерс.

Кофи Анан получи отговор от президента на Сирия
netinfo