/ iStock/Getty Images
Китай отбеляза днес 75-ата годишнина от края на Втората световна война в Тихия океан, предаде Асошиейтед прес.

По време на най-смъртоносния конфликт в историята на човечеството азиатският гигант преживява брутална инвазия и окупация в по-голямата на своята територия от страна на Япония.

Президентът и лидер на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин и други представители на китайските власти запазиха минута мълчание и поднесоха венци на мемориала на военните и цивилните, загинали през Втората световна война.

Япония предприема инвазия в Китай през 1937 г., белязана от жестокости, сред които бе и прочутото Нанкинско клане. Въпреки че повечето от по-големите битки в тази война са водени от силите лидера на Националистическата партия Чан Кайши, партизанската война на Комунистическата партия под ръководството на Мао Цзедун принуждава Япония да отклони военни и други ресурси от фронтовете.

Япония официално обявява капитулацията си на борда на американския военен кораб "Мисури" на 2 септември 1945 г., но Китай отбелязва края на Втората световна война на 3 септември, когато за първи път са се провели национални чествания.

Близо 5800 арестувани в Китай за престъпления, свързани с COVID-19

Тази година церемониите по повод годишнината от края на Втората световна война в Китай са в по-малки мащаби на фона на ограничителните мерки заради новия коронавирус. Това контрастира рязко с предишни големи чествания на годишнини в Китай, включително с пищния парад в Пекин на 1 октомври миналата година по повод 70-ата годишнина от основаването на Народната република.

По-рано днес китайският президент проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин и му каза, че иска да работи за постигане на "международна почтеност и справедливост", съобщи агенция Синхуа.

Си Цзинпин: Китай е готов да обедини усилия с Русия

В разговора беше отбелязана съвместната борба на Китай и на бившия Съветски съюз срещу силите на Оста и подчертано тясното сътрудничество през последните години между Пекин и Москва в противопоставянето им на влиянието на Вашингтон и на демократичния Запад, отбелязва Асошиейтед прес.

Ръководителите на Китай и Русия трябва да използват 75-ата годишнина от края на Втората световна война като "възможност да поведат страните си към по-дълбока трайна стратегическа координация", казал Си на Путин. Той предложил Пекин и Москва да предприемат координирани усилия с международната общност за активна подкрепа и прилагане на мултилатерализма.
БТА