Испанският премиер Мариано Рахой
Испанският премиер Мариано Рахой / БГНЕС
Испанският премиер: Няма да сложа подписа си в един документ с този на Хашим Тачи
97373
Испанският премиер: Няма да сложа подписа си в един документ с този на Хашим Тачи
  • Испанският премиер: Няма да сложа подписа си в един документ с този на Хашим Тачи
Премиерът на Испания Мариано Рахой няма да присъства на срещата ЕС – Западни Балкани. Той пристига у нас тази вечер и ще се срещне с премиера Бойко Борисов. Рахой обаче категорично отказва да седне на една маса с представители на Косово и ще си тръгне преди срещата на върха.

Радев: Има проблем със срещата на върха ЕС-Западни Балкани през май
 
Испанският премиер Мариано Рахой пристига в София днес. Той ще се срещне и разговаря с министър-председателя Бойко Борисов в резиденция „Бояна”. Двамата ще обсъдят отношенията между България и Испания, както и редица други въпроси от европейския дневен ред, в това число предстоящия Европейски съвет в Брюксел, който ще се проведе в края на юни. Рахой обаче няма да присъства на срещата на върха в София във формат ЕС – Западни Балкани, съобщи испанската информационна агенция ЕФЕ.

„Тренд“: 61% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в ЕС
 
Очаква се испанският премиер лично да информира Борисов за това по време на разговорите им. Утре Мариано Рахой ще се включи в срещата на лидерите на Европейската народна партия, част от която е неговата Народна партия. Очаква се той да присъства и на вечерята на европейските лидери. За срещата на върха в четвъртък на 17 май Рахой няма да остане. Отказът му да се включи в най-важното за Българското председателство на Съвета на ЕС събитие е заради участието на Косово в срещата.
 
На 23 април Рахой заяви, че планира да наложи вето върху черновата на съвместна декларация, която ще бъде публикувана по време на срещата на върха ЕС - Западните Балкани. Причината е, че Мадрид не иска името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат "в същия документ, на същото ниво" с тези на косовския лидер Хашим Тачи.

Борисов: Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие
 
По-късно стана ясно, че няма да има вето, при положение, че на декларацията се подпишат само страните членки на ЕС, без държавите от Западните Балкани. Испания никога не е признавала и не смята да признава независимостта на Косово, заяви говорителят на правителството Иниго Мендес де Виго след последното заседание на Министерския съвет. Испания е сред петте държави членки на ЕС, които не признават Косово за независима държава. Останалите са Гърция, Кипър, Румъния и Словакия. За Испания темата е особено чувствителна след референдума за независимост на Каталуня.