Ислямска държава: Както ударихме Париж, така ще ударим и Вашингтон
Ислямска държава: Както ударихме Париж, така ще ударим и Вашингтон / БГНЕС

"Ислямска държава" предупреди в ново видео, че страните, които участват във въздушната операция в Сирия, че ще ги сполети съдбата на Франция. Терористичната групировка отправи специална заплаха за нападение срещу Вашингтон, предаде Ройтерс.

Ние казваме на страните, които участват в кръстоносния поход, че както ударихме Франция в сърцето й в Париж, ще ударим и тях и се кълнем, че ще ударим и Америка в центъра й във Вашингтон. "Ние ще завладеем Рим", заканва се мъж, идентифициран в субтитрите като Ал Гариб Алжиреца.

Засега не може да се потвърди автентичността на записа, за който се твърди, че е направен от бойци на „Ислямска държава" в Салах ад дин, на север от Багдад.

"Ислямска държава" във видео: Франция няма да живее в мир

Ал Гариб Алжиреца предупреждава Европа, че ще последват още атаки. "Заявявам на европейските страни, че ние идваме, идваме с взривни устройства и експлозиви, с колани с експлозиви и оръжия със заглушители и че вие няма да можете да ни спрете, защото днес ние сме по-силни отпреди".

Очевидно имайки предвид международните преговори за прекратяване на сирийския конфликт, друг мъж във видеото, наречен Ал Карар Иракчанина, казва на френския президент Франсоа Оланд: "Ние решихме да преговаряме с теб в окопите, а не по хотелите".

ЦРУ: Париж не е единствената подготвена операция на Ислямска държава

Шефът на ЦРУ Джон Бренан заяви, че "Ислямска държава" вероятно подготвя други операции, подобни на нападенията в Париж. "ИД е създала програма за външни операции, която сега прилага със смъртоносни резултати", допълни той. "Службите за сигурност и разузнаване в този момент работят усилено, за да видят какво повече могат да направят, за да я изкарат наяве", увери шефът на ЦРУ.

„Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Париж

Ден след нападенията в Париж „Ислямска държава" разпространи видео без дата, в което заплаши Франция с нападения, ако бомбардировките срещу джихадистките бойци не бъдат прекратени.

„Докато продължавате бомбардировките, няма да живеете в мир. Ще изпитвате страх, дори когато ходите на пазар", казва във видеото мъж, който е с брада, говори на арабски и е заобиколен от други бойци. Във видеото се отправя призив към мюсюлманите, които не могат да отидат в Сирия и да участват в свещената война, да извършат нападения във Франция.

Източник: БТА