/ ThinkStock/Getty Images
След смъртта на лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади, организацията трупа поражения, пише френският в. "Монд". САЩ засилват операциите срещу предполагаеми членове на джихадистката група. Ликвидиран беше и Абу Хасан ал Мухаджир, говорител на ИД, който почти сигурно е щял да застане начело на организацията.

Ръководителят на американското Централно командване генерал Кенет Маккензи обаче заяви, че САЩ не си правят илюзии, че са унищожили Ислямска държава и предупреди, че организацията може да се опита да си отмъсти, пише британският в. "Гардиън". "Не очакваме безкръвно бъдеще, защото за нещастие тази идеология ще продължи да съществува", подчерта генералът.

Първи кадри от ликвидирането на лидера на „Ислямска държава“ (ВИДЕО)

Дългосрочният успех срещу Ислямска държава и други екстремистки групи няма да включва премахването на подобни идеологии, добавя в. "Вашингтон пост", цитирайки изявление на генерал Маккензи пред медиите. Вместо това целта е да се стигне до ситуация, при която местните сили за сигурност възпират тези заплахи, а САЩ са уверени, че те не могат да ги нападнат пряко.

Операцията срещу Ал Багдади беше проведена в момент, когато Пентагонът се опитва да адаптира кампанията си срещу Ислямска държава, която вече не контролира територии, но остава заплаха след нареденото от Доналд Тръмп изтегляне на американски сили от района покрай турско-сирийската граница, казват американски представители.

Пентагонът засилва позициите си край петролните полета в Източна Сирия, за да гарантира, че Ислямска държава няма да може да финансира действията си с продажба на петрол, подчерта Маккензи.

25 млн. долара за главата на Ал Багдади ще получи информатор на САЩ

Очаква се в крайна сметка в Сирия да останат около 900 американски военни, в сравнение с 1000 преди нареденото от президента Доналд Тръмп изтегляне, с което той освободи пътя за турската офанзива, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

"Това е контрол на щетите", заяви Александър Бик, член на Международния център "Удроу Уилсън". "Но щетите вече са нанесени, що се отнася до опасенията на съюзниците от капризната политика на САЩ, стратегическа смяна на позиции по турско-сирийската граница и усещането, че САЩ са на път да се оттеглят", добави той.

Тайните на Ислямска държава: Кой всъщност е убитият Абу Бакр ал Багдади?

За три седмици суматоха в политически и военен план, променили политиката на САЩ спрямо Сирия, Вашингтон изостави ключовите си кюрдски съюзници, отстъпи контролирана от кюрдите територия на Сирия, Русия и Турция и създаде възможност за евентуално възраждане на Ислямска държава въпреки смъртта на Ал Багдади, подчертава в. "Ню Йорк таймс".
БТА