Иран има политическа воля за ядрено споразумение с големите сили
Иран има политическа воля за ядрено споразумение с големите сили / Guliver/Getty Images

Иран има политическата воля да постигне споразумение с големите сили по ядрената си програма, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Франс прес.

"Смятаме, че е възможно да се постигне споразумение и дойдохме тук с политическата воля да стигнем до споразумение", каза Зариф след работна вечеря с европейския първи дипломат Катрин Аштън снощи във Виена.

В австрийската столица днес се възобновяват преговорите между Иран и "шесторката" (САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания плюс Германия) по заключително споразумение, чиято цел е да сложи край на продължилата десетилетие криза между Техеран и Запада, отбелязва БТА.

"Ако всички страни участват в преговорите с политическата воля за постигане на решение, ще имаме положителни резултати, но това ще отнеме време", каза Зариф, цитиран от иранската агенция Ирна.

Вчера иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей хвърли сянка върху преговорите с изказването, че те "няма да доведат доникъде".

Зариф снощи отново подчерта, че водената от него делегация няма да обсъжда военни въпроси, и най-вече балистичната програма на Техеран, за което настояват американски представители. "Двете теми нямат връзка помежду си. Това, което искаме да покажем на света е, че иранската ядрена програма не е с военно предназначение", отбеляза Зариф.